Autor: Juuli Laanemets • 2. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida peab tööstusettevõte teadma tuleohutusest?

10. aprillil toimub Tallinnas Äripäeva Tuleohutuse Aastakonverents, kus arutatakse tuleohutuse vallas tehtud seadusemuudatusi  ja räägitakse sellest, kuidas koostada tuleohutuse aruannet.

Tööstusettevõtetes on tuleriskid suurema tähelepanu all juba ainuüksi seetõttu, et need kujutavad ohtu nii inimeludele kui keskkonna võimalikule reostamisele. Konverentsil saavadki sõna erinevad spetsialistid, et pakkuda kuulajatele tuleohutuse valdkonna kohta kasulikku ja harivat teavet.

Konverentsil räägime seadusega kehtestatud kohustustest esitada enesekontrolli tuleohutusaruanne, kuna selgus, et eelmisel aastal esitatud aruannetes on veel palju lünki ja aruannete sisuline pool vajab tublisti täiendamist.Räägime ka sellest, et käesoleva aasta alguses muutusid nõuded automaatse tulekahjusignalisatsiooni hoolduse korraldamiseks ning mõned tingimused läksid isegi leebemaks.Juttu tuleb ka vabatahtlike päästjate tegevusest, mis on riigi poolt küll soositud, aga eeldab tihedamat koostööd ettevõtetega. Kuidas peaksid ettevõtted (tule)õnnetuskohal koostööd tegema Päästeametiga, selgub samuti konverentsil.Veel antakse ülevaade sellest, kuidas korraldada evakuatsiooniõppust ja sellest, et tuleohutusele kulutatud summad võivad olla mõnikord päris suured.Kuidas hoida tasakaalu nõuete täitmise ning vajaminevate ressursside vahel, tuleb arutlusele aga konverentsi vestlusringis.Konverentsile juba registreerinud osalejate nimekirjaga on võimalik tutvuda juuresolevas failis. Konverentsile ootame ettevõtete tuleohutuse eest vastutavaid isikuid ning tootmis- ja turvajuhte, sest päeva jooksul käsitletavad teema aitavad tõhustada ohutusele suunatud tegevusi.

Konverentsi päevakava:

9.50 – 10.00 Konverentsi sissejuhtaus. Konverentsi moderaator Tuleohutusekspert Toomas Randmaa OÜ tegevjuht Toomas Randmaa 10.00 – 10.30 Milline on täna päästeameti reageerimisevõimekus ja mida oodatakse ettevõttelt? Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu.Tänane pääste eesmärk (Päästeseaduse alusel), päästekomandode arv ja paiknemise põhimõtted; päästemeeskonna kohalejõudmise kiirus, meeskondade võimekus (sh elupääste suutlikkus), läbiviidud struktuurireformide vajalikkus. Milline on vabatahtliku pääste tänane tegevusvõimekus? Miks peaks ettevõtja soosima töötaja tegevust vabatahtliku päästjana või toetama kohalikku vabatahtlikku päästeüksust? Riigi vastutus juhul kui päästemeeskond ei jõua õigeaegselt õnnetuskohale. Kahjuennetus OÜ tuleohutusekspert Aivar Põlda Millised organisatsioonid peavad esitama tuleohutusaruande, rõhuasetusega kogunemisruumide ja kogunemishoonetega organisatsioonidel ning tööstus- ja laohoonetel ning ohtlike ettevõtete ehitistel? Kuidas määratakse hoone kasutajate arv, mis on püsikasutus, mis on mitmekorruseline kogunemisruum, kuidas käsitleda aruandekohuslust segakasutusviisiga hoones (nt osa hoonest büroo, osa piirpindala ületav kogunemisruum, osa tööstus- ja laohoone)? Aruande koostamisel enamlevinud vead. Enesekontrolli tuleohutusaruande täitmisele peavad eelnema vajaliku tegevused, millised? Siseministeeriumi pääste- ja kriisireguleerimispoliitika osakonna nõunik Martin Lambing (videointervjuu) Häirekeskuse peadirektori asetäitja Eva Rinne Päästeameti Põhja Päästekeskuse Reageerimisbüroo vanemoperatiivkorrapidaja Mart Sild (Tule)õnnetuskohale saabudes ootavad päästjad, et ettevõtte esindajad suudavad anda neile vajalikku informatsiooni. Algab see juba teavitusest kuidas objektile saabuda, millised on sissepääsud ja kas toimivaid asukohaplaane on päästjatele anda. Pärnu Haigla riskijuht Enn Eberg (läbirääkimisel) Siseministeeriumi nõunik Tõnis Lepp Osalejad:15.50 – 16.00 Konverentsi lõpetamine

10.30– 11.45 Ettevõtete enesekontrolli tuleohutusaruanne ja juba muutunud nõuded.

11.45 – 12.00 Millised on uued nõuded automaatse tulekahjusignalisatsiooni hoolduse korraldamisel?

21.01.2013 hakkas kehtima Siseministri määrust nr 1 "Nõuded tulekahjusignalisatsioonisüsteemile ja ehitised, kus tuleb automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi tulekahjuteade juhtida Häirekeskusesse" sh uued hooldustööde üleandmise aktid, nende koostamise ja tellijale esitamise tähtaeg, Häirekeskusega ühendatud hoonete nõuete leevendused.12.00 – 13.00 Lõuna13.00 – 13.30 Kuidas kooskõlastada evakuatsiooniõppuste läbiviimist Häirekeskusega?

Kuidas iga-aastase evakuatsiooniõppuste läbiviimise kohustusega organisatsioon kooskõlastab õppuse toimumise Häirekeskusega? Kas on tegemist kohustusliku tegevusega? Millised on kooskõlastamise vorminõuded (kirjalik või suuline)? Millised andmed tuleb Häirekeskusele edastada? Kuidas vältida eritalituse põhjuseta väljasaatmist õppuse läbiviimisel?13.30 – 14.00 Ettevõtte (esindaja) ja päästemeeskonna koostöö (tule)õnnetuskohal.

14.00 – 14.20 Kohvipaus14.20 – 14.50 Kuidas organisatsioon saab kontrollida tuleohutusnõuete täitmist?

Tuleohutuse seadus sätestab organisatsiooni juhtkonna kohustuse kontrollida tuleohutusnõuete täitmist: Kuidas peaks see olema korraldatud tuleohutusaruande esitamise kohuslastel? Kes peaks seda teostama? Millises ulatuses? Kas kontroll peab olema dokumenteeritud? Milliseid järeldusi peab tegema kontrolli tulemustest? Millised abimaterjalid on kontrolli teostajal täna kasutada? Milline on kontrolli teostaja vastutus?14.50 – 15.20 Mis tähendab olla vabatahtlik päästja?

15.20 – 15.50 Vestlusring teemal: Kuidas saavutada tasakaal tuleohutusnõuete täitmiste ja nõuetele kuluvate ressursside vahel?

Arhitektibüroo Tõnis Tarbe OÜ, Tõnis TarbeKahjuennetus OÜ tuleohutusekspert Aivar PõldaPäästeameti Põhja Päästekeskuse Reageerimisbüroo vanemoperatiivkorrapidaja Mart SildVestlusringi juhib moderaator Toomas Randmaa

Konverentsi info:

Tuleohutuskonverentsi hind on kuni 03.04.2013 registreerudes 179 eurot (km-ga 214,80 eurot). registreerudes on 229 eurot (km-ga 274,80 eurot). ja telefonil 667 0106 või [email protected]

Hind alates 04.04.2013

Registreerides korraga ühest maksjaettevõttest kaks või enam osalejat kehtib lisasoodustus 10%.Lisainfo ja registreerimine veebilingilt SIIN

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077