Autor: Raigo Neudorf • 18. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: elektri mikrotootmisega peab saama tegeleda ka tavatarbija

Eesti Elektritööstuse Liidu hinnangul on oluline Eestis ühtlustada oma tarbeks elektrit tootvate isikute liitumistingimused elektrivõrguga.

Liit jätkab koostöös mikrotootjate, võrguettevõtjate ja seadmete maaletoojatega läbirääkimisi elektrivõrguga liitumise tingimuste ühtlustamiseks ja seadusandluse korrastamiseks.

“Tänane võrgueeskiri ei erista eraldi nõudeid mikrotootjatele ning mitmed nõuded teevad mikrotootjate jaoks võrguga liitumise põhjendamatult keerukaks või seaduslikult isegi võimatuks. Samuti tekitab küsimusi mikrotootjate poolt toodetud energia mõõtmine ja taastuvenergia toetuste taotlemine,” rääkis Eesti Elektritööstuse Liidu tegevjuht Tõnis Vare.Mikrotootmise valdkonna arendamiseks Eestis on liit moodustanud laiapõhjalise töögrupi. Töögrupi eesmärgiks on ühtlustada nõuded ja mikrotootjate liitumine elektrivõrguga selliselt, et liitumine oleks lihtne, protsess üheselt arusaadav ja see arvestaks kogu elektrisüsteemi toimimist. Teiselt poolt on eesmärgiks tagada elektrivõrgu stabiilsus ning kvaliteetne elektrienergia kõikidele tarbijatele.Vare sõnul on liidu mikrotootjate töögrupi peamiseks väljakutseks kindlasti ühiskondliku kasu tekitamine, sest elektri mikrotootmisega peab saama tegeleda ka madalama sissetulekuga tavatarbija. Samuti peab lahenduse leidma mikrotootjate panustamine elektrivõrku õiglaste võrgutasude kaudu, nii nagu teevad seda teised elektrivõrguga liitunud.„Selle aasta töögrupi esimesel koosolekul lepiti kokku edasine töökorraldus ning jätkatakse liitumise protsesside ühtlustamise, tootmisseadmete standardiseerimise ning taastuvenergia toetuste taotlemise aruteludega. Konkreetsete otsusteni ja ettepanekuteni loodame jõuda käesoleva aasta aprillikuuks,” ütles Vare.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077