Autor: Ain Alvela • 15. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta Veetegu – Viimsi vastne puhastusjaam, elutöö auhind – Aleksander Maastik

Neil hetkedel Tallinnas peetaval üldkoosolekul tunnustas Eesti Vee-ettevõtete Liit Aasta Veeteo auhinnaga ASi Viimsi Vesi, elutöö laureaadipreemia anti üle Eesti Maaülikooli emeriitprofessorile Aleksander Maastikule.

Aasta Veeteo vääriliseks peeti Viimsisse rajatud joogiveest radionukliidide eemaldamise tehnoloogia väljatöötamise ja eduka töösserakendamise eest ASi Viimsi Vesi. Tegemist on eripärase tehnoloogiaga, kus puhastusprotsess toimub läbivoolufiltrites kemikaale kasutamata, puhas vesi juhitakse süsteemi isevoolu teel. Tehnoloogia väljatöötamist juhtis professor Johannes Sutt, see on esimene säärane veepuhastusjaam Eestis.

Eesti Vee-ettevõtete Liidu (EVEL) tegevjuht Vahur Tarkmees ütles, et liidu eesmärk on auhindu välja andes tunnustada hea joogivee või puhta keskkonna nimel tehtud tegusid ning tutvustada neid laiale üldsusele. Samuti soovitakse ergutada veemajandusega tegelevaid firmasid uuendusmeelseid projekte ellu viima.

Elutöö auhinna väljaandmise eesmärk on inimeste tunnustamine, kes on Eesti veemajandussektori arengule pühendanud märkimisväärse osa oma elust ja tööst ning jätnud sellesse arengusse märkimisväärse jälje.

„Tegemist on igas mõttes väärika teoga,” kinnitas Tarkmees, tunnustades  2013. aasta parimaks tunnustatud veetegu Viimsis.

ASi Viimsi Vesi juhatuse esimees Toivo Eensalu tänas oma meeskonda, tänu kellele tema sõnul hea tulemus saavutati. „Kuidas see tulemus töötab, selgub aja käigus,” ütles Eensalu juba auhinda käes hoides.

Elutöö auhinna nominente oli üles seatud seitse, EVEL otsustas auhinda kõige enam väärivaks persooniks valida Eesti Maaülikooli emeriitprofessori Aleksander Maastiku, keda õnnitles ASi Põlva Vesi juhataja ja EVELi juhatuse liige Olev Elvik.

84aastane Maastik märkis, et tal on elus hirmsasti vedanud, on juba olnud kord selline saatus ja selle vedamise krooniks on nüüd saadud elutöö auhind. Omal ajal purjetamisega tegelenud mees saigi sellest innustust veemajanduse ja vesiehitusega tegelema hakata. Pärast õpinguid Moskvas hüdraulikueriala aspirantuuris kodumaale naastes sai Maastikust reoveeniisutuse projekti eestvedaja.

„Nõukogudeajal nõuti, et kõik, mis solgis kasulik, tuleb ära kasutada niisutamiseks,” rääkis Maastik. „Nii oligi minu üks esimesi töid tegelemine n-ö solgi- ehk reoveemajandusega. Ja lõpuks tegelesin selle tööga oma kolmkümmend aastat ja nüüd olen siis siin, teie ees.”

Vee-ettevõtetele ja veemajandusega seotud inimestele tunnustusi jagav sündmus toimus teist korda. Mullu pälvis Aasta Veeteo tiitli ASi Tallinna Vesi uudne biofilter, elutöö auhinna sai emeriitprofessor Harald-Adam Velner..

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077