Autor: Raigo Neudorf • 5. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virkebau: tootmise tagasikolimine Hiinast on Eestile kasulik

Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juhatuse esimehe Meelis Virkebau sõnul jätkub lähitulevikus Hiinast tootmise tagasikolimise protsess ja sellest võiks kasu lõigata ka Eesti rõiva- ja tekstiilitööstus.

„Ma olen täiesti kindel, et Hiinast tootmise tagasikolimise protsess jätkub ja kiireneb. Hiinasse ei anta enam varasemas mahus tellimusi ning tootmisvõimalusi otsitakse lähemalt – seda protsessi on tugevalt näha nii Euroopas kui Ameerikas,” märkis Virkebau.

Põhjusi selleks on mitmeid. Näiteks on tõusnud hiinlaste palgatase kordades, mis on muutnud tootmise oluliselt kallimaks. Naftahindade kasv on samas aga kergitanud kaubakonteinerite transporti. Kuid leidub ka teisi põhjusi, millesarnastega puututi kunagi kokku ka nõukaajal.„Välja on tulnud ka sellised huvitavad asjad, et tootmine on Hiinas keskendunud rannikualale, kus tihtipeale ei jätku tootmiseks vajalikku elektrienergiat. Nõukaajal olin Tarbeklaasis tootmisdirektor ja kuulasin iga päev ärevusega, milline on järgmise päeva elektritarbimise režiim – 1, 2 või 3. Sellest sõltuvalt teadsime, milliseid klaasitootmise liine saab töös hoida,” tõi Virkebau paralleeli.Lisaks on Hiina puhul kuulda olnud, et tööstusi suletakse aeg-ajalt ka meeletu õhureostuse ja sudu pärast, mistõttu ei suuda sealsed ettevõtted täita oma tellimusi.Virkebau hinnangul on Eesti rõiva- ja tekstiilisektorile Hiinast tootmise tagasikolimise protsess kindlasti positiivne, kuna osa sellest tagasitulekust võib maanduda Eestis. Et see juhtuks, peavad kohalikud ettevõtted end piisavalt nähtavaks tegema.„Samuti peame utsitama oma väikseid ja keskmisi ettevõtteid koostööle, et nad oleksid atraktiivseks partneriks ka suuremale ostjale,” lausus liidu juht. „Mina usun tulevikus ettevõtete vahelisse koostöösse. Kui siia tuleb suur välismaine tellija ja Eesti ettevõte ütleb, et tal pole võimsust seda tellimust teha, on see kuritegu – lasta suurtellija Eestist ära,” lisas ta.Virkebau teada on mõne aasta eest selline juhtum aset leidnud.„Skandinaaviast tuli pakkumine ja meie ettevõte ei võtnud seda tellimust vastu, kuna tema tootmisvõimsus oli väiksem kui tellimuse maht. Hiljem tuli välja, et seda infot ükski teine meie ettevõte ei teadnud,” rõhutas Virkebau kohalike ettevõtete omavahelise koostöö tähtsust.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077