Autor: Laura Mallene • 13. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skype'i asutaja mööblifirma kasvas gasellina

Eesti kapitalil põhinev mööblitootja Sarkop saavutas möödunud majandusaastal jõulise ekspordi toel 60% käibe kasvu.

Tallinna lähistel Jüris asuv ning sajaprotsendiliselt Eesti kapitalile kuuluv eritellimusmööbli tootmisettevõte Sarkop kasvatas möödunud majandusaastal käivet 59 protsenti, 7,85 miljoni euroni. Käibe kasvu taga oli ettevõtte jätkuv panustamine ekspordile, 2012. aastal moodustas kogu eksport 95% ja Soome ligikaudu 90% kogukäibest. Samuti oli möödunud aasta ettevõttele rekordiline ka kasumi poolest.

”Need on auditeerimata andmed, aga kasum jääb 5% kanti,” sõnas firma juhatuse esimees Priit Kerma. Ettevõte kavatseb tõenäoliselt maksta välja ka dividende.

Kerma sõnul oli eelmine aasta paljuski tähenduslik. “Ajaloo parimate majandustulemuste taustal kaasasime edasise laienemise ja ekspordi kasvu kindlustamiseks omanikeringi tugeva taustaga pikaajalise investori,” täpsustas Kerma. Investoriks on Toivo Annuse kaasosalusega Scanarius OÜ. Lisaks Scanariusele on Sarkopi aktsionärid Priit Kerma ja Ermet Tari.

Selle aasta plaanid on minimaalselt 10protsendiline kasv. ”Kasvada sellises tempos nagu eelmisel aastalgi. Rohkem lihtsalt ei ole mõistlik, siis hakkab klienditeenindus kannatama. Maksimumkasv, mida me näeme, on suurusjärgus 25 protsenti,” sõnas Kerma.

Kasvu prognoositakse Kerma sõnul ekspordist. ”Paraku. Heameelega teeks Eestisse ka tööd, aga ei ole sobivaid ehitusobjekte, kuhu tootjad võiksid sobida. Me ei konkureeri väikeste objektidega, kus väiksemad ettevõtted, kes on ka konkurendid mingil määral, suudavad pakkuda kliendile madalamat hinda. Meie organisatsioon lähtub kvaliteedinõuetest, millest me taganeda ei saa,” sõnas Kerma.

Ettevõte kavatseb pisut suurendada töötajaskonda. Eelmisel aastal kasvas see 72-lt 77-le. Sellel aastal on plaanis juurde palgata vähemalt kaks inimest.

”Kontori poole peal on silmapiiril projekteerimistarkvara, seadmete koha pealt ei ole lõplikku otsust langetatud, aga selle aasta plaan on investeerida 200 000 – 3000 000,” kinnitas Kerma.

2012. aastal toimus oluline murrang ka tootearenduses, kui turule toodi innovatiivne akustiliste kontorilahenduste sari Into, mis võimaldab kerge vaeva ning väikese ajakuluga kontoripindade liigendamist eraldi töökohtadeks, väikesteks nõupidamisruumideks ning avatud kontori pindadeks.

Kui Eestis võib Sarkopi väljatöötatud lahendusi näha näiteks KUMUs, Radisson Blu hotellides, Swissotelis, Swedbank’is, Skype’s ning EMT/Elion esindustes, siis piiritaga tarniti terviklikke sisekujunduslahendusi muuhulgas Montoni uue kontseptsiooni esimesele kauplusele Peterburis, Radisson Blu Plaza hotellile Helsingis, Scandic hotellidele Helsingis ning Tamperes ja Helsingi Ülikoolile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077