Autor: Raigo Neudorf • 21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõsteseadmete kasutamisel eiratakse sageli tööohutusnõudeid

2012. aastal viis Lääne inspektsioon 58 ettevõttes läbi tõstetööde ohutuse sihtkontrolli. Tõsiseid rikkumisi esines koguni 54 ettevõttes.

Tööinspektsiooni teatel oli sihtkontrolliga hõlmatud 31 ettevõtet Pärnumaal, 10 Saaremaal, 5 Hiiumaal, 2 Läänemaal ja 10 Järvamaal.

Tööinspektor Rein Nelise sõnul on tõstetööd ohtlikud ning õnnetuse korral sageli raskete tagajärgedega.„Sihtkontrolli käigus vaadati tõsteseadmete paigaldust ja püsivust, juhtimis-, kontroll- ja hoiatusseadiste märgistust ja nähtavust, seiskamis- ja hädaseiskamisseadiste olukorda ning kasutamise ohutust, ohumärgistuse olemasolu ja õiget paigutust. Lisaks hinnati igal külastusel ettevõtte tõsteseadmete ja tõstetööde ohutust ning töötervishoiu- ja tööohutusnõuete täitmist töökeskkonnas,“ lisas Nelis.Tõstetöid kontrolliti nii etteteatatud kui etteteatamata külastuste käigus. Haaratud olid ka ehitusobjektid, kus toimus tõstetöö. Kontrolli käigus anti 134 korral suulisi soovitusi, 61 rikkumist fikseeriti kontrollaktides ning 39 rikkumise kohta vormistati ettekirjutused.Sihtkontrolli tulemustest selgus, et 58st kontrollitud ettevõttest esines tõsiseid rikkumisi 54s ettevõttes järgmiste kontrollitud näitajate osas:

- Tõsteseadmete perioodiline kontroll või kontroll enne kasutuselevõttu tegemata. Pahatihti arvatakse, et tõsteseadmele on tehtud perioodiline kontroll, kui teenusepakkuja on tõsteseadmel õlisid vahetamas käinud. Teenusepakkujaga vesteldes selgus, et tema pakub seda teenust, mida temalt tellitakse – kui õlide vahetus, siis tehakse õlide vahetust, kui tellitakse ülevaatus, siis tehakse ülevaatus. Sageli aga ülevaatust ei tellita. Tõsteseadme kontrollimise võib teostada ka ettevõtte enda pädev komisjon või pädev töötaja. Tähtis on, et see on tehtud valmistaja poolt antud kasutusjuhendi kohaselt. Tõsteseadme kontrollimise tulemused tuleb töövahendi määruse kohaselt registreerida ja säilitada ning esitada riikliku järelevalve ametnikule tema nõudmisel.

- Korraldamata tõsteseadmete kasutajatele juhendamine ja väljaõpe ning puudusid tõsteseadmete ohutusjuhendid. Selliseid rikkumisi esines ka renditud tõsteseadmete kasutamise puhul. Töövahendi määruse kohaselt peab tööandja tagama kasutajale töövahendi (tõsteseadme) kasutamiseks vajaliku väljaõppe ja ohutusalase juhendamise. Väljaõpe ja juhendamine peavad olema registreeritud. Tõsteseadmete ohutusjuhendid koostab ja kinnitab tööandja kirjalikult, arvestades valmistaja poolt antud kasutusjuhendit. Seda kõike ka renditud töövahendite kasutamise korral.

- Tõsteseadmete juhtimis-, kontroll- ja hoiatusseadiste kasutamisel esinesid järgmised rikkumised: sildkraana juhtimispuldi korpus oli katki, sama juhtpuldi kaabel katki, tõsteseadme hädaseiskamisnupp katki, sildkraana tõste lõpplüliti ei tööta, juhtnuppude märgistus kulunud, võõrkeelsed kirjed juhtnuppudel jne.

- Keelava märgistuse puudumine inimeste tõstmiseks mitteettenähtud tõsteseadmetel. Töövahendi määruse kohaselt tõsteseadmel, mis ei ole ette nähtud inimeste tõstmiseks, peab olema sellekohane keelav märgistus.

- Puudusid vastavad ohutusmärgid või olid ärakulunud ja mitteloetavad.

- Isikukaitsevahendite mittekasutamine ohtlikul tõstetööl. Kaks näidet - kraana noole töötsoonis töötav tööline ei kandnud kaitsekiivrit ja tõsteseadmega töötaval töötajal ei olnud turvajalanõusid.

- Rikkumised tõstmise abivahenditega - puudusid tõstekonksude lukustid, linttropid olid katkised, kett-troppidel puudus märgistus oluliste tehniliste näitajate (sh nimitõstevõime) kohta.

- Tõsteseadmetel puudus silt nimitõstevõime kohta. Töövahendi määruse kohaselt peab igal tõsteseadmel olema nimetatud silt.

Lähiaastatel suunab tööinspektsioon põhirõhu alaealiste ja noorte tööle, uutele töötajatele, töötamisele ehitusel ning töö- ja puhkeajast kinnipidamisele.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077