Autor: Marta Jaakson • 21. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia käivitas õlitehase Enefit280

Eesti Energia käivitas Narva lähedal Auveres esimese uue põlvkonna Enefit280 õlitehase ning tootis esimese barreli põlevkiviõli. 

„Täna on õige hetk öelda, et uus tehnoloogia kui selline töötab,“ ütles Eesti Energia juhatuse liige ja kütuste valdkonna juht Harri Mikk.

Eesti Energia peab Enefit280 põlevkiviõli tehases kasutatav tehnoloogiat senisest efektiivsemaks, keskkonnasõbralikumaks. Tehas on ettevõtte hinnangul suurema ühikvõimsusega kui ettevõtte senised tootmisseadmed.

„Sellise mastaabiga tehase käivitamine on keerukas protsess. Viis kuud, mis jäid tehase mehhaanilise valmimise ja esimese põlevkiviõli vahele, on uue tehnoloogia juurutamise mõttes lühike aeg,“ ütles Mikk, kes kinnitas, et tehase inimesed, eesotsas õlitööstuse juhi Igor Kondi, juhatuse liikme Aleksandr Kaidalovi, Enefit280 projekti juhi Priit Ploompuu ning käivitusprotsessi juhi Jaanus Ratturiga on teinud head tööd.

Eesti Energia alustas esimese uue põlvkonna tehnoloogiat kasutava Enefit280 õlitehase ehitust 2010. aasta kevadel ja tööd kestsid kaks aastat. Uue õlitehase rajamisse on tänaseks investeeritud 206  miljonit eurot.

Üks Enefit280 õlitehas lisab tänasele Eesti Energia tootmisvõimsusele aastas ligi 2 miljonit barrelit põlevkiviõli ning 75 miljonit kuupmeetrit uttegaasi. Tehasega on integreeritud 35MW auruturbiin, mis kasutab ära õlitootmisel tekkiva jääksoojuse, tootes sellest elektrit. Tehases hakkab tööle 80 inimest, kelle hulgas on nii kogenud spetsialiste Eesti Energia Õlitööstusest kui ka uusi töötajaid.

Eesti Energia plaanib aastaks 2016 välja arendada põlevkivist vedelkütuste tootmise kompleksi, kus toodetud vedelkütused oleksid kvaliteetsemad kui seni toodetav põlevkiviõli. Vedelkütuseid saaks kasutada tänastele normidele vastava mootorikütusena. Selleks soovib ettevõte rajada juurde veel kaks Enefit280 õlitehast ja järeltöötlustehase. Kokku saaks laiendatud vedelkütuste tootmises otseselt tööd ligi pooltuhat inimest ning toodangu maht võimaldaks katta kogu Eesti vedelkütuse vajaduse.

Täna töötleb Eesti Energia Õlitööstus kahe Enefit140 tootmisseadme abil ümber ligikaudu 1,6 miljonit tonni põlevkivi ning valmistab sellest erinevaid põlevkiviõli fraktsioone. Ligi 60 protsendi toodangust läheb ekspordiks ja kasutatakse ära vedelkütuste komponentidena. Kohalikud tarbijad kasutavad põlevkiviõli eelkõige katlamajades ja väikestes elektrijaamades soojuse ning elektri tootmiseks, aga ka põllumajanduses ning teedeehituses.

Lisaks Eestile arendab Eesti Energia põlevkiviprojekte Jordaanias ja Ameerika Ühendriikides, Utah’s.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077