Autor: Fredy-Edwin Esse • 11. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Goldman ennustab maisirallit

Kolm järjestikust kehva saagikusega aastat USAs on maailma enim tarbitava teravilja varud viinud 39 aasta madalaimale tasemele, mis Goldman Sachsi hinnangul käivitab ralli ja viib hinnad rekordite lähedale.

Bloombergi küsitletud analüütikute hinnangul vähenevad ülemaailmsed maisi varud 11%, 117,64 miljoni tonnini. Seda on kõigest 13,8% kogu maisi mahust, mida USA põllumajandusministeerium prognoosib kuluvat  toiduks, söödaks ja etanooliks. See on madalaim varude suhe pärast 1974. aastat.

Suvel aset leidnud 56 aasta suurim põud USAs on maisi hinda juuni keskelt alates kergitanud 44%. Maisi hind saavutas 10. augustil 8,49 dollaril buššelist rekordi ja hind on pärast seda alla tulnud 14%.

Sellele vaatamata ennustavad Goldman Sachsi analüütikud, et enne järgmise aasta saagi koristust tõuseb hind keskmiselt 8,25 dollarile buššelist, mis tähendab praegusega võrreldes 13% tõusu.

Toostusuudised.ee korraldab tuleva aasta jaanuaris tooraineteemalise seminari, kus valdkonnaga seotud kogemusi jagavad nii majanduseksperdid kui tuntud ettevõtted. Täpsemalt saab seminari kohta lugeda SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077