Autor: Raigo Neudorf • 11. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estlink 2 kasvatas kordades Norra importi Eestisse

Statistikaameti teatel kasvas selle aasta oktoobris Norra import Eestisse aastataguse ajaga võrreldes 9 korda, kasvu peamiseks põhjuseks on tõenäoliselt Estlink 2 projekt.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse peaspetsialist Merike Riipinen ütles Norra impordikasvu numbrit kommenteerides, et kasvu mootoriks võib olla Eesti ja Soome vahele rajatav teine elektriühendus Estlink 2. Sellele viitasid ka statistikaameti andmed, mille kohaselt kasvas import Norrast peamiselt isoleeritud elektrijuhtmete sisseveo suurenemise tõttu.

Varem on uudistest läbi käinud, et Estlink 2 ehitajatena valiti välja Nexans Norway ja Siemens. Eesti poolel Estlink 2 projekti vedava ASi Elering juhatuse esimees Taavi Veskimägi kinnitas, et Nexansi poolt on projekti tarbeks vajalikud kaablitarned tänaseks tehtud.„Kaabel on meil füüsiliselt olemas ning töö käib – merekaabel on juba merepõhja pandud,“ lausus Veskimägi.Tema sõnul on Estlink 2 tarvis kasutatava kaabli hind kokku ca 160 miljonit eurot, millest pool jääb Eleringi kanda. Seega on tõenäoline, et just Estlink 2 projekti jaoks soetatud kaabel kergitas Norra importi Eestisse kordades.EstLink 2 projekti kogumaksumuseks on ligikaudu 320 miljonit eurot, mis jaotub võrdselt Eesti ja Soome süsteemihaldurite Eleringi ja Fingridi vahel. Projekti kaasrahastab 100 miljoni euroga Euroopa Komisjon.Uus ühendus on plaanitud töösse viia 2014. aasta alguses ning see kolmekordistab elektrisüsteemide ühendusvõimsust Eesti ja Põhjamaade vahel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077