Ruta Arumäe: suurem osa tööstusharudest on languses

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles oktoobri tööstustoodangu statistikat kommenteerides, et lähitulevikus heidavad tööstussektorile tumedamaid varje mitu näitajat.

„Laiem pilt on tööstustoodangu osas enam-vähem muutumatuna püsinud. Eksporditurgudel on ikka olukord pigem kehvapoolne ning viimasel ajal ka halvenenud, eriti Soome, Rootsi ja Saksamaa suunal,“ kommenteeris Arumäe.

Analüütiku hinnangul sobisid oktoobrikuised tööstustoodangu näitajad sellesse nukravõitu laiemasse pilti hästi: tööstustoodangu mahud tulid septembrikuistest kõrgustest maa peale tagasi, sinna, kus nad juba paar aastat rahulikult vegeteerinud on.

Tööstustoodangu aastakasv kahanes taas nulli (tööpäevadega korrigeeritud andmetel) ning sealhulgas töötlev tööstus kahanes 1%.

Samas juhtis Arumäe tähelepanu paarile näitajale, mis tuleviku osas pildile tumedamaid varje heidavad.

Üks neist on uute tellimuste näitaja, mis novembris päris märgatavalt kukkus, eriti eksporttellimuste osas. Teine neist on sisetarbimise kasvu aeglustumine, mis samuti tööstusele aasta lõpupoole vähem tuge pakub.

„Kolmas asjaolu on see, et nõrkus on laiaulatuslik, nähtudes sellest, et suurem osa tööstusharudest on languses. Hetkel hoiab töötleva tööstuse numbreid stabiilsena elektroonikatööstus, mis paaril viimasel kuul ehk isegi veidi mahte suurendanud on. Aga vaadates Rootsi ja ülejäänud Euroopa pigem halvenevat konjunktuuri, siis ei julgeks sellele sektorile ka suuri panuseid teha tööstuse edasise püstihoidjana,“ märkis Arumäe.

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

UPONOR otsib PROJEKTI MÜÜGIJUHTI

M-Partner HR OÜ

02. juuli 2018

HKScan otsib RAKVERE TEHASE JUHTI

Fontes PMP OÜ

01. juuli 2018

Teabevara