Autor: Kadri Põlendik • 22. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnatõus kasvatab energiasäästuoskust

Täna toimuval advokaadibüroo Glimstedt ja Äripäeva energiakonverentsil rääkis Eesti Energia energiamüügi juht Karla Agan Baltikumi turgu ootavatest trendidest.

Eesti Energia kogemusest Baltikumi turul kõnelnud Agan tõi ettekandes välja mõned suunamuutused, mis leiavad lähiaastatel aset nii kohalikul kui ka Läänemere piirkonna energiaturul.

Esmalt kasvavad tema sõnul tulevikus elektrikulud ja -tarbimine, mis omakorda tagavad elektrimüüjatele kasvava turupotentsiaali. Samuti suureneb uue Euroopa Liidu energiasäästudirektiivi mõjul tarbijate teadlikkus energiasäästust, sest direktiivi meetmed peaksid tõstma tarbijate huvi säästu osas. Tarbijate teadlikkust tõstab Agani sõnul ka konkurentsi tihenemine. Praegu pakub Eesti kodutarbijale elektrit 7 müüjat, Leedus on aktiivseid müüjaid üle 20.

Agan märkis ka, et lähiajal minnakse kindlasti üle kaugloetavatele arvestitele, mille abil on võimalik veebist jälgida oma tarbimist, et kuludel silm peal hoida.

Laiema mõjuna tõi Agan välja turgude integreerumise, mis tähendab, et elektribörs tekib sinna, kus seda veel ei ole. Sellega laieneb turg veelgi, seda ka müüjate jaoks, kellel on paremini võimalik riske maandada.

Olulisena märkis Agan ka Venemaa elektrit, mille konkurentsieelise kadumine on veel ebaselge.

„Venelastel on tohutu äri ja eelis müüa Baltikumile. Kes investeeriks uude elektrijaama, kui on teada, et venelased võivad tulla igal juhul. Nad mõjutavad kogu Euroopa Liidu energiaturgu,“ sõnas Agan ning lisas, et Venemaal on võimalik elektrit toota väga madalate kuludega, mis annab neile võimaluse hind kõrgeks ajada ja suurt kasumit teenida.

Kolmandatest riikidest tuleva elektrienergia konkurentsieelis on samuti üks probleeme, mis vajab Agani sõnul lähiajal lahendamist. Teise probleemina märkis ta Eesti ja Läti ülekandevõimsuste jagamist, mis on praegu väga lühiajaline. See tähendab, et kauplejatel on suured riskid pikaajaliste fikseeritud hindadega tarnete pakkumisel ning annab eelise Venemaa elektrile.

Ettekandest selgus, et kolmas probleem on elektribörsi puudumine Lätis, kuid nüüdseks on selge, et NordPoolSpot alustab seal lähiajal tegevust.

Täna toimub advokaadibüroo Glimstedt ja Äripäeva energiakonverents „Energiaturu piiritlematud piirid“, kus käsitletakse avaneva energiaturu riske, võimalusi ja eeliseid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077