Autor: Raigo Neudorf • 21. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri hinda mõjutavad lähiajal kolm peamist komponenti

Eesti Energia energiakaubanduse direktori Margus Valsi sõnul mõjutavad elektri hinda lähimas tulevikus kolm peamist komponenti.

Neist esimene ja ühtlasi üks olulisemaid komponente on toornafta hinnatase maailmaturul, mis mõjutab otseselt nii elektrienergia kui ka soojatootmise hinda.

Teiseks oluliseks teguriks on Põhjamaade elektrihinna tase, mis on otseselt seotud Skandinaavia hüdroreservuaaride tasemega.Kolmandaks mõjuriks on aga CO2 hind - kui seni sai enamik elektrienergia tootjaid CO2 kvooti sisuliselt tasuta, siis alates 2013. aastast tuleb kõigil tootjatel hakata kvoote ostma. Teisisõnu tähendab see, et üks hinnakomponent, millega osa ettevõtteid varem arvestama ei pidanud, tuleb nüüd juurde.

„Ma arvan, et need kolm tegurit ongi kõige olulisemad,“ märkis Vals.

„Näiteks praegune nafta hind maailmaturul pole kuigi kaugel 2008. aasta tipust. Nafta puhul tasuks vaadata sedagi, kuidas seda toodetakse. Nimelt hakkavad kõige odavamad tootmisviisid ammenduma ja üha enam pööratakse pilku uute ja kallimate tootmisviiside poole. Samas oleks ka uute tootmisviiside puhul nafta hind umbes sellisel tasemel, nagu ta tänagi turul on. Seega on naftal hinnal pigem natuke alla- kui ülesmineku ruumi,“ hindas Vals.

Elektrihinda võiks lähitulevikus natuke odavamaks muuta ka asjaolu, et Skandinaavia hüdroreservuaaride tasemed on hetkel ajalooliselt väga kõrgel tasemel.

„Tulevikutehingute hinnad, millega Põhjamaades elektrienergia osas järgmisel ja ülejärgmisel aastal kaubeldakse, on suhteliselt madalal tasemel,“ märkis Vals.

Kui kaks eelnevalt nimetatud komponenti võiksid järgmisel aastal eelduste kohaselt elektrienergia hinda veidi madalamaks muuta, siis CO2 komponendil on pigem hinda tõstev mõju.

„Kuna järgmisel aastal tuleb elektritootjatel asuda CO2 jaoks kvooti ostma, on see üks peamisi komponente, mis võib elektrienergia hinda kallimaks muuta,“ lisas Vals.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077