Autor: Raigo Neudorf • 20. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robotid asendavad Hiinas miljon tehasetöötajat

Tulevikutrendidele keskenduv Arengufondi blogi Fututuba.ee kirjutab, et Hiinas hakkavad lähiaastail robotid asendama miljonit tehasetöötajat.

Just nii palju kavatseb SingularityHUB’i andmetel Foxconn kolme aasta jooksul võtta kasutusele roboteid, mis on firma nime järgi ristitud foxbot'ideks.

See on seesama maailma suurim, 1,2 miljoni töötajaga (ainuüksi Longhua tehases töötab mõnedel andmetel 450 000 inimest) Taivani päritolu ettevõte, mille Hiina tehastes valmib enamus Apple'i tooteid (aga ka palju HP, Delli ja Sony seadmeid).See on ka seesama vastuolulise kuulsusega Foxconn, mis on viimasel ajal meedias palju tähelepanu saanud pingeliste töösuhetega, kehvade töötingimustega, väidetavate rahutuste ja isegi mitmete enesetappudega. Nüüd on firma president Terry Gou välja käinud plaani paigaldada oma tehastesse kolme aasta jooksul miljon robotit.Gou plaanist pole palju teada, kuna Foxconn valmistab neid roboteid ise ja pole huvitatatud turunduslikel ega muudel eesmärkidel neist üksikasjalikult pajatama. Teada on, et esimesed 30 000 foxbot'i on paigas 2012. aasta lõpuks ja nad pole mõeldud lihtsalt seniste töötajate täienduseks vaid asenduseks.See saab toimuda ainult tänu botide piisavalt madalale langenud hinna tõttu – 25-30 000 USA dollarit on sealse töötaja kolme aasta keskmine palk. Samas on jätkuvalt kasvavad töötasud ainuüksi tänavu tõstnud veerandi võrra ja seda paljuski rahvusvahelise surve tõttu (Apple oli lausa sunnitud tellima tehaste töötingimuste välise auditi tõrjumaks ekspluateerimissüüdistusi).Robootika on tööstuses teed rajanud aastakümneid esimeste täisautomaatsete autokonveieritega juba 80-ndatel. Nüüd on jõutud peenmehaanikani, mis tähistab järjekordse valdkonna hõivamist, kus masinad on saamas inimestest efektiivsemaks.Turuanalüütikud näevad selles Foxconni uudises märki tööjõunõudluse nihkumisest lihtsama tootlikkusega töötajatelt kesk- ja kõrgtaseme tehnoloogia ning teadus-arendustegevuse taustaga spetsialistidele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077