Autor: Raigo Neudorf • 14. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marti Hääl: riik ei peaks LNG terminali äririske võtma

Alexela Energia juhatuse esimees Marti Hääl toetab Taavi Veskimägi poolt eile väljendatud seisukohta, et majanduslikud ning keskkonna ja ohutusega seotud kriteeriumid peaksid määrama regionaalse LNG terminali asukoha.

„Regionaalse terminali osanikud peaksid olema projektist kasu saavate riikide gaasivõrkude süsteemioperaatorid. Maksumaksja seisukohast ei peaks riik selliseid äririske ise võtma ja raha investeerima. Alexela on Paldiski LNG projekti arendajana selles osas endiselt avatud,” lisas Hääl.

Balti Gaas OÜ on Alexela LNG Paldiski projektiettevõte, mis arendab hoonestusõiguse alusel Pakri poolsaare kirdeossa sõjaväe mahajäetud polügooni varemetele 320 000 kuupmeetri suurust gaasihoidlat.Planeeritav gaasihoidla on mahult optimaalne miinimum, et konkurentsivõimelise hinnaga katta regionaalne gaasivajadus. LNG terminali rajatakse Pakrineeme Sadama OÜ-le kuuluvale maale, kes omab Pakri poolsaarel 36 hektarilist maatükki. Balti Gaas tegi aasta alguses LNG terminali sadama opereerimise ettepaneku ka ASile Tallinna Sadam.Terminali ehitusega plaanib Balti Gaas alustada 2013. aasta kevadel. Eelnevalt viiakse lõpuni terminali mandriosa ja kai detailplaneeringud ning ehitustehniline projekteerimine. Keskkonnaamet on heaks kiitnud piirkonna keskkonnamõjude hinnangu ning projekti käigus järgitakse kõiki keskkonnamõjude leevendamiseks kehtestatud leevendusmeetmeid. Lisaks viiakse läbi vee erikasutuse keskkonnamõjude hindamine.Balti Gaas OÜ ja Pakrineeme Sadama OÜ kuuluvad Alexela gruppi. Paldiskisse LNG terminali projekti Balticconnectori planeeritavasse asukohta algatas 2007. aastal Eesti kodanik Sergei Timoshenko, kes on ka Balti Gaasi OÜ juhatuse liige. Alexela LNG Paldiski projekti kontrollivad osanikud on Heiti Hääl, Marti Hääl, Juhan Kolk ja Kasashtani kodakondne ettevõtja Igor Bidilo.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077