Autor: Raigo Neudorf • 6. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaur Kajak: õnnetusi ei ole võimalikalati vältida

Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori asetäitja Kaur Kajak ütles Äripäeva tänasel ohutuskonverentsil, et õnnetusi ei saa alati vältida.

Kajak rääkis konverentsil riskide hindamisest tööstussektoris ning nentis, et kuna maailma rahvaarv kasvab kiiresti, siis rajatakse pidevalt juurde nii uusi elukeskkondi, teenindusfirmasid kui tööstusettevõtteid. See aga muudab üha olulisemaks võimalike ohutegurite hindamise tööstussektori ettevõtetes.

Selleks on Kajaki sõnul ettevõtetel vaja koostada riskianalüüse, mille eesmärgiks on arendada arusaama riskidest. Selle käigus analüüsitakse võimalikke tagajärgi, õnnetuste võimalikkust ja tõenäosust, riskide nn “sõelumist“, riskide määramatust ja tundlikkust ning riskide tähtust. Seejuures on oluline nii riskide seire, läbivaatamine kui  ka dokumenteerimine.

Kuna tööstussektori ettevõtetele esitatakse terve rida erinevaid ohutusnõudeid, on Kajaki sõnul ka tööstusettevõtete halduskoormus selle koha pealt suur. Samas soovitas ta ettevõtetel teha koostööd kohaliku omavalitsusega, et leida enda jaoks parim lahendus.

Samuti peaks tema soovitusel tööstusettevõtted oma planeeringuid tehes arvestama sellega, kus asuvad lähemad elurajoonid ning millised on konkreetse piirkonna transpordi- ja logistikasüsteemid, kuna see muudab hõlpsamaks ka riskianalüüsi teostamise.

„Õnnetusi juhtub ning neid ei saa alati vältida,“ märkis Kajak ning lisas, et kui süveneda erinevate õnnetuste kaasustesse, on tihtipeale nende põhjuseks vilets planeerimine.

TJA peadirektori asetäitja arvates peaksid tööstusettevõtted püüdma leida kollektiivset või ühiskondlikku kasu, olema avatud ja kaasama ka kohalikke elanikke tööstusettevõtte plaanidesse.

Samas tõdes ta, Eesti raskuseks on tihtipeale just see, et kohalikud elanikud ei võida tööstusettevõtte rajamisest nende elupiirkonda tavaliselt mitte midagi, välja arvatud töökohad.

„Sellest tulenevalt tekivad ka tulevased piirangud arenguteks,“ selgitas Kajak.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077