Autor: Ave Lepik • 30. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio eksporti veab juustumüük Venemaale

Valio Eesti ettevõtete AS Valio Eesti ja AS Võru Juust esimese poolaasta ekspordikäive oli ligi 18 miljonit eurot, mis oli vaatamata keerulisele olukorrale eksporditurul siiski sama palju kui möödunud aastal. Seni rekordilise 15%lise hüppe tegi juustueksport Venemaale, teatab ettevõte.

Ettevõtte ekspordidirektori Elar Olliku sõnul võib esimese poolaasta tulemustega rahule jääda, kuigi turgude lõikes on kõikumisi. „Venemaal läheb meil väga hästi - Atleet-tüüpi juust on seal jätkuvalt menutoode ning väikepakkides juustu eksporti oleme suutnud lausa kahekordistada," rääkis Ollik. "Itaalia turul toimus aga kevadel langus, mis oli tingitud nii maavärinatest kui ka suurenenud kohalikust tootmisest. Praegu turg kosub, kuid mahtude taastumine võtab veidi aega,“ tõdes ta.

Hoogsalt on alanud ka kevadel Võrus tootmisesse jõudnud kontsentreeritud vadaku müük, mis on osutunud Saksamaal väga nõutud kaubaks.

Olliku sõnul on olukord eksporditurgudel tavapäraselt muutlik. „Aasta esimese poole hinnalangus või ja piimapulbri osas jõudis suvel madalpunkti, kuid pöördus augustis taas tõusule. Nüüdseks on tõus peatunud ja uut kasvutsüklit näha ei ole, kuna kriisis Euroopa ostujõul on piirid,“ nentis Elar Ollik.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Venemaalt, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. Valio Eesti pakub tööd ligi 320 inimesele. Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077