Autor: Tanel Raig • 30. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrimüüjad jätkavad hinnapakettide muutmist

Konkurentsi ja eraisikute lepingu ennetähtaegse lõpetamise leppetrahvide kaotamise tagajärjel on muutunud osade elektrimüüjate hinnapaketid, teatas elektrimüüjatest sõltumatu portaal Energiaturg.ee

Hinnavõrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel tõstis Eesti Energia eile kõiki hindu ajatariifse süsteemiga elektripaketis „Kindel“ vahemikus 0,12 kuni 0,59 senti. „Kombineeritud“ elektripaketis tõusid ajatariifsed hinnad 0,10 kuni 0,26 senti, paketis „Muutuv“ langesid hinnad 0,12 kuni 0,3 senti.

Elektrimüüja 220 Energia ei paku enam kahetariifseid börsihinnaga pakette - tarbijate valikus on nüüd kaks põhitariifiga börsihinnaga paketti, mille marginaale on elektrimüüja langetanud 0,09 senti.

Elektrum Eesti oma elektripakettide hindasid muutnud ei ole. Eraisikute lepingute ennetähtaegse lõpetamise leppetrahvi kaotasid kõik seni paketid avalikustanud kolm elektrimüüjat, hindu on tõstnud selle tagajärjel tänaseks neist üks – Eesti Energia.

Eile avaldas oma elektripakettide hinnad AS Eesti Gaas, kes hakkab pakkuma eratarbijatele esialgu üksnes muutuva hinnaga pakette.

Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke soovitab tarbijatel alustada elektrilepingu sõlmimiseks vajalike ettevalmistustega. „Tarbijal tasuks kontrollida oma võrgulepingu kehtivust ja tarbimisandmete olemasolu andmelaos, samuti võiks tarbija kaaluda fikseeritud hinnaga tähtajalise paketi ja muutuvhinnaga tähtajatu paketi eeliseid ja puudusi enda jaoks ning muutuvhinnaga paketi eelistamise puhul uurida elektrimüüjalt, kuidas just see elektrimüüja kujundab tarbija jaoks börsihinna,“ selgitas Kukke.

Tänase seisuga on portaalis nelja ettevõtte, 220 Energia, Eesti Energia, Elektrumi ja Eesti Gaasi, hinnapaketid, kuid era- ja äritarbijatele mõeldud portaali Energiaturg.ee on kavas koondada kõikide elektrimüüjate avalikustatavad hinnapaketid. Energiaturg.ee kontrollib portaalis esindatud müüjate hinnapakettide ajakohasust iga päev ning lisab uued müüjad ning olemasolevate müüjate paketimuudatused jooksvalt oma süsteemi. Oktoobris on lubanud oma elektripakettide hinnad avaldada ka Imatra Elekter, novembris Elektrimüügi AS.

Detsembris saab valmis portaali järgmine etapp, mis teeb võimalikuks Energiaturg.ee portaalis ka elektrilepingute sõlmimise. Energiaportaali avamisest kolme nädala jooksul on Energiaturg.ee portaali külastanud 83 000 kasutajat.

1. jaanuaril 2013 avaneb Eestis elektriturg, mis tähendab, et elektrihind muutub turupõhiseks ning majapidamised ja ettevõtted saavad valida endale nii sobiva elektrimüüja kui ka elektripaketi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077