Autor: Ain Alvela • 26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrituruseaduse eelnõu tekitab vastasseise

Neljapäeval valituselt heakskiidu saanud Elektrituruseaduse eelnõu pole kooskõlas Eesti Taastuvenergia Koja ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi vahelise kokkuleppega taastuvenergia toetuste muutmiseks, leiab Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist.

Valitsuses heakskiidu leidnud kujul vähendatakse eelnõuga olemasolevatele tuuleenergia tootjatele makstavaid toetusi ja rikutakse sellega sõlmitud kokkulepet. 

Tänavu suvel leppisid  ministeerium ja Koda kokku taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrienergia toetamise uutes põhimõtetes, millest majandus- ja kommunikatsiooniministeerium lubas lähtuda elektrituruseaduse eelnõu väljatöötamisel. Lubadusest pole aga kinni peetud.

„Olukord, kus tuulenergia tootjate suhtes säilitatakse seaduses 600 GWh piirang ning samaaegselt vähendatakse ka makstavate toetuste suurust, ei ole aktsepteeritav," rõhutas rene Tammist. "Kokkuleppe kohaselt kompenseeris 600 GWh piirangu kaotamine toetuse vähendamist.  Tegu on reaalse kärpega olemasolevatele tootjatele ning sellega kindlasti nõustuda ei saa."

Kokkuleppest on mööda mindud ka mitmete teiste punktide osas. Biomassi keskmise kilovatt-tunni hinna arvutuspõhimõtetes, Konkurentsiametiga kooskõlastatavate toetusmäärade arvutuspõhimõtetes ja hakkepuidul töötavate tööstuslike koostootmisjaamade toetamises lepiti kokku teisiti.

"Jääb selgusetuks kuidas saab uuele toetusskeemile alustada riigiabi loa taotlemist enne kui riigikogu on seaduseelnõu kokkuleppega vastavusse viidud," nentis Tammist.  "Lisaks piirab Valitsuse eelnõu kodumaisel ressursil põhinevate elektrijaamade rajamist kokkuleppest erinevatel tingimustel."

Tema sõnul ei saa respekteerida kokkuleppe selektiivset rakendamist ning riigi ja taastuvenergia tootjate vahelisest tasakaalustatud kokkuleppest möödavaatamist. Tammist lisas, et valitsusliidu programm näeb ette, et „koalitsioonipartnerid räägivad läbi tootjatega taastuvenergia toetuste määra vähendamiseks olemasolevate projektide osas, pidades silmas õiguskindluse põhimõtet“. Eelnõu pole aga läbirääkimistel kokkulepituga kooskõlas.

„Õiguskindluse põhimõtte eiramisel on Eesti riigi mainele negatiivsed tagajärjed, halveneb riigi investeerimiskliima ja pidurduvad investeeringud uutesse energiatootmisvõimsustesse,“ lisas Tammist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077