Autor: Ain Alvela • 24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täpne mõõtmine on energiakokkuhoiu eelduseks

Äripäeva seminaril Kuidas vähendada ettevõttes energiakulu arutletakse täna energiasäästu võimaluste üle – kõne all on energiaauditi läbiviimine, andmete mõõtmine ja mõõtmistulemuste analüüsimine, samuti vahetavad energia kokkuhoius märkimisväärseid tulemusi saavutanud ettevõtted oma kogemusi ka teistele.

Oluline tegevus kokkuhoiu saavutamisel on andmete kogumine ja mõõtmistulemuste süsteemne analüüs.

OÜ Enetic juhatuse liikme Ove Tüksammeli sõnul koosneb mõõtesüsteem tarkvarast ja arvestitest. Mingid arvestid on ettevõttes tõenäoliselt juba olemas, Enetic lisab neile näiteks 140 euro ringis maksvad optilised pulsilugejad ja nutiarvestid (ühe hind jääb alla saja euro), mis on vajalikud andmete arvutisse saamiseks, kütte ja vee mõõtepunktides kasutatakse lisaks alla 300 euro maksvaid ultraheliarvesteid, mis võimaldavad vee vooluhulka mõõta torusid avamata.

„Et andmeid anduritest arvutisse saada, on mõistlik kasutada näiteks spetsiaalselt tööstusele mõeldud BigZee traadita võrku, mille moodulite maksumus jääb 160 ja 360 euro vahele,” kirjeldas Tüksammel. „Oluline on, et erinevate lahenduste kombineerimisel kõik süsteemi osad omavahel tõrgeteta tööle hakkaksid.”

Eneticu välja töötatud süsteemi juhib umbes 500 eurot maksev server, millel võimsust umbes ühe sülearvuti jagu ja mille töö põhineb Linux operatsioonisüsteemil.

Tööstusettevõtetes kasutatakse andmete kogumiseks tarkvara Mango M2M, mis võimaldab kasutada virtuaalseid mõõtepunkte, sellel on veebipõhine kasutajaliides, turvaline kasutajate haldamine. Süsteem võimaldab kõrvalekallete puhul kohe võtmeisikuid kas arvuti või mobiiltelefoni kaudu alarmeerida.

„Paljudes lääneriikides on riik teinud teatud ettevõtetele energiasmõõtmise kohustuslikuks,” kinnitas Tüksammel. „Seal tuuakse välja ka mõõtmistulemustest saadav kasum. Mõõtmine iseenesest kokkuhoidu ei anna, sääst tuleb mõõtmisandmete põhjal tehtud tegevustest. Säärase mõõtesüsteemi kasutamine annab ka teadlikkuse tõusu ja mõjub tööd tõhustavalt. Need viimased asjaolud võivad anda saavutatud kokkuhoiust 45%”

Kui sellise mõõtesüsteemi paigalduskulud on 5000 USA dollarit, siis kokkuhoid peaks olema vähemalt 2% energiakuludelt aastas, seda juhul, kui ettevõtte energiakulu on vähemalt 45 000 USD aastas. Säärasel juhul oleks mõõtesüsteemi tasuvusaeg kümme aastat. Enetic on ambitsioonikam, paigaldab mõõtepunktid odavamalt ja hindab tasuvusajaks kolm aastat. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077