Autor: Ain Alvela • 24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päikeseenergia rakendamise tasuvusaeg ületab 30 aastat

ASi ABB projektimüügi juht Ilja Ruljov märkis aasta eest ABB Jüris asuva tootmisüksuses kasutusele võetud päikeseenergia rakendamise tulemuslikkust kommenteerides, et loodeti saada aastas umbes 30 000 kWh elektrienergiat, saadi aga 23 611 kWh aastas.

„Selle põhjuseks võib olla ka tänavune küllaltki vähese päikesepaistega suvi,” nentis Ruljov. „Samas on see tulemus üle 100 kWh parem, kui näiteks Berliinis mõõdetud aastane keskmine.”

Muide, 90% kogu nimetatud elektrikogusest toodeti ajavahemikus märts kuni september 2012.

ABB tootmishoone katusele paigaldati 30kraadise nurga all 120 päikesepaneeli koguvõimsusega 25 kW, saadav energia suunatakse otse tehase vooluvõrku. Ettevõtte enda tehases toodetud päikeseenergia inverterid asuvad välitingimustes.

Projekti maksumus oli umbes 100 000 eurot. Samas tuleb arvestada, et ainuüksi päikesepaneelide maksumus on tänaseks langenud oma 40%. Elektrienergia omahinnaks kujunes 0,11 eurot/kWh kohta.

„Vähemalt 40 aastaga teenime projekti käivitamiseks kulunud raha tagasi,” ütles Ruljov muigamisi. „Samas, kui päikeseenergiale rakendub planeeritav riigitoetus 0,083 eurot/kWh kohta, siis saame tasuvusajaks juba 22 aastat. Näiteks ELi riikides on toetus keskmiselt 0,4 eurot/kWh kohta. Kui liidame ka selle, siis tuleb meie projekti tasuvusajaks 11 aastat.”

Ilja Ruljov on seisukohal, et päikesepaneelide tootlikkus (umbes 15%) osutus kõigele vaatamata üle ootuste heaks ja rohkema päikese korral läheb edaspidi loodetavasti veelgi paremini. Samas on kõike seda rakse ette planeerida, tõdes ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077