16. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Trükimasinate tootja avastas riknemiskindla jahutus-lõikevedeliku

Trükimasinate tootja manroland AG on oma oskusteabekeskuse katsetustega leidnud riknemiskindla jahutus-lõikevedeliku.

Nüüdisaegsed jahutus-lõikevedelikud võivad metallitöötlusettevõtete tööprotsesse muuta tunduvalt efektiivsemaks, kui mõistetakse nende olulist rolli tootmisprotsessi toimimise ja kvaliteedi tagamisel. Tänapäeva rullofsetmasinates liigub paber läbi trükimasina kiirusel üle 50 km/h. Vaatamata sellele kantakse trükivärv möödalibisevale paberile sajandikmillimeetri täpsusega. Võimsad täisautomaatsed trükimasinad muudavad trükkimise katkematuks konveierprotsessiks. Määravaks saab iga üksiku masinadetaili kvaliteet ja täpsus. Seetõttu toodab manroland AG kõik oma trükimasinate koostisosad ise. Ainuüksi Augsburgis asuvas ülimalt mehhaniseeritud tootmisüksuses on umbes 300 metallilõikepinki, mis töötavad ööpäevaringselt kolmes vahetuses.

Mitte abiaine, vaid oluline tootmistegurKeskkonna- ja töökaitse juhi Anton Büchele sõnul on mehhaniseeritud tootmisprotsesside oluliste faktorite hulgas eriline koht nüüdisaegsetel jahutus-lõiketehnoloogiatel: „Keti tugevuse määrab selle nõrgim lüli. Tihti jäetakse märkamata, et pika kasutuseaga jahutus-lõikevedelike kasutamise õige planeerimine suurendab olulisel määral tootmise efektiivsust ja vähendab kulusid.“

manroland AG tööstuslike vedelike valdkonda haldab ja optimeerib alltöövõtu korras ettevõte Pentafluid, kelle vastutusalasse kuulub kõik alates kauba soetamisest kuni määrimisprotsesside juhtimiseni. Uudsete lahenduste otsingul katsetatakse ettevõttesiseses jahutus-lõikevedelike oskusteabekeskuses alternatiivseid tootelahendusi reaalsetes töötingimustes. Petra Barthky ettevõttest Pentafluid GmbH selgitas, mis on seejuures kõige olulisem: „Tööstusettevõtted esitavad jahutus-lõikevedelikele järjest suuremaid nõudmisi, soovides, et need oleksid võimalikult pika kasutuseaga ja majanduslikult tasuvad. Olulisteks kriteeriumiteks on toote määrimisomadused, puhtus, stabiilsus ja kulu. Lisaks kehtestavad toodetele uusi nõudmisi ka muudatused tööohutusnõuetes ja karmistuvad keskkonnanõuded.“

Varem oldi tihti probleemi ees, et jahutus-lõikevedelik kippus suvekuudel isegi lühikeste seisakuaegade järel riknema. Jahutus-lõikevedelik tuli välja vahetada ning sellega kaasnesid omakorda suured kulud. Riknemise põhjuseks oli emulsiooni suur saastumine bakteritega. Saastumise tagajärjel tekkinud ebasoovitav biomass tõi endaga kaasa problemaatilised hõõrdumisjäljed ja jahutusvedeliku värvuse muutuse. Samuti ei suutnud saastunud jahutusvedelik enam tagada piisavat korrosioonikaitset, kuna selle pH-väärtus oli langenud. Pika kasutuseaga jahutus-lõikevedeliku otsinguil otsustati katsetada Henkeli uut, veega segatavat bakteritsiidivaba jahutus-lõikevedelikku Multan 71-2.

Jahutus-lõikevedelik, mis ei rikneToode põhineb uuel kontseptsioonil, mis tagab suure bioloogilise stabiilsuse ilma, et oleks tarvis lisada biotsiide või tegeleda järelkonserveerimisega. Pärast pooleaastast katsetamist on Anton Büchele lõplikult veendunud: „Kui varem tegid meile muret isegi kahepäevased seisakud, siis tänu Henkeli uuele tehnoloogiale püsib toode riknemata kuni kuus nädalat. Lisaks on kõnealune jahutus-lõikevedelik palju vähem vastuvõtlik seenorganismide tekkele, mis annab suuri eeliseid tööprotsesside ohutuse ja kulude kokkuhoiu tagamisel.

Puhtus on oluline kriteerium, mille põhjal hinnatakse jahutus-lõikevedeliku kvaliteeti. Bakteritest saastunud emulsioonid kahjustavad nii masinaosi, töödeldavaid pindu kui ka lõikeriistu: määrimisomadused halvenevad ja tööriistad ei ole enam piisavalt kulumise eest kaitstud. Lisaks võib juhtuda, et agregaadid kleepuvad üksteise külge kinni, voolikud ummistuvad ning jäätmekäitluskulud aina kasvavad. Büchele sõnul ei ole jahutus-lõikevedeliku puhul määravaks mitte ainult ostuhind, vaid ka selle mõju seadmete elueale. Ta tõi järgmise näite: „Tänapäevaste masinate sisejahutuse tagamiseks pumbatakse jahutus-lõikevedelikke kohati väga suure surve all. Saastumisel võib olla väga tugev abrasiivne toime, mis põhjustab suuri lisakulusid.“

Märgatavalt pikem masinasisene säilivusaeg

manroland AG näide kinnitab, et ettenägeliku planeerimisega kaasnevad eelised. Pärast edukalt läbitud testimisi on Multan 71-2 end tõestanud ka praktikas ning täna kasutatakse seda 33s trükisilindreid tootvas masinas. Toote kasutusiga on märgatavalt pikem kui kõikidel varem kasutatud jahutus-lõikevedelikel. „Suurel koormusel töötavates masinates, mille jahutus-lõikevedeliku kogus on 6000 liitrit, pidime varem tootmise käigus umbes seitse korda aastas vedelikku vahetama. Uus Multani tehnoloogia on masinate kasutamise palju stabiilsemaks muutunud. Vaatamata sellele, et meie tööprotsessid on väga koormavad, peame nüüd jahutus-lõikevedelikku vahetama vaid kord aastas,“ selgitas Büchele.

Ja see tasub ennast ära: aastane kokkuhoid masina kohta on umbes 14 000 eurot. Möödanikku on vajunud ka masinate senised neli päeva väldanud puhastustööd: vana emulsioon tuleb üksnes suunata jäätmekäitlusse ja masinad täita uuega.

Ohutu bakteritsiidivaba töökeskkond

Bakteritsiidivaba tehnoloogia rakendamine koormab vähem ka töötajate tervist. Seni on tööstuses kasutatud suures koguses inimesele ja keskkonnale ohtlikke bakteritsiide. Standardina on kasutusel jahutus-lõikevedelikud, mis sisaldavad bakteritsiide konservandina või eeldavad nende lisamist kasutamisel. Ohtlike ainete käitlemise alal on ettevõtte manroland AG eesmärgiks tervist kahjustavate ainete kasutamise pidev vähendamine. „Multani bakteritsiidivaba jahutus-lõikevedeliku kasutuselevõtt on meie jaoks järjekordne oluline samm rangete ohutusstandardite tagamisel,“ väitis Anton Brucklachner, kes vastutab ettevõttes ohtlike ainete käitlemise eest.

Lisaks on tootel eelkäijatega võrreldes ka märkimisväärselt paremad määrimis- ja puhastusomadused. Uus jahutus-lõikevedelik Multan sobib kõikidele levinud lõikematerjalidele ja tootmisprotsessidele. Vedeliku valmistamine on lihtne ja odav – kontsentraati tuleb lihtsalt segada kraaniveega ilma, et peaks kartma vahu teket. Head puhastusomadused on näha juba palja silmaga. „Jahutus-lõikevedelik seob endaga mustuse ja filtreerimisel saab selle hõlpsasti eemaldada, mida tõestab, et jahutus-lõikevedeliku värvus muutub peaaegu endiseks,“ selgitas Büchele.

Metallilaastud uhetakse hoolikalt eemale, mistõttu tööriistadele ja masinatele ei jää kleepuvaid jääkaineid ning töödeldud detailid väljuvad masinast puhtana. „Kokkuvõtteks võib öelda, et uus jahutus-lõikevedelik muudab tootmisprotsessi märgatavalt ohutumaks ja kvaliteetsemaks,“ kinnitas Büchele.

Artikli ilmumist toetas OÜ Henkel Balti.

Edasimüüja Eestis:

Alas-Kuul ASReti tee 4, Peetri küla, Rae vald, Harjumaatel 659 3230, [email protected]

Rohkem teavet veebilehel: www.henkelmultan.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: toostusuudised .ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077