Jätke maaelu arendamine kohalikule kogukonnale

Põllumajanduse uuendusmeelsete väljavaadete seminaril innovatsiooni võimalikust mõjust maapiirkonna arengule rääkides, nimetas Eesti Aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin innovatsiooni üheks mootoriks kohalikku kogukonda ja iga selle liikme kindlameelset tegevust „oma asja” ajamise nimel.

Ta märkis, et tegelikult on innovatsioon täiesti tavaline asi, millega täiesti tavalised inimesed tegelevad iga päev.

„Innovatsiooni aetakse sageli segi leiutamisega, mis küll täiendavad üksteist, ent on siiski täiesti erinevad mõisted,” ütels Strastin. „Innovatsioon on ka konkreetne ettevõtluse tööriist, mis annab vahenditele uudse võime luua väärtusi. See tähendab uudseid ideid ja julgeid lähenemisi, nihutada piire ja avada uusi võimalusi.”

Strastin lisas, et uuendusmeelsus edendab kahtlemata ka ettevõtete konkurentsivõimalusi, seda ka maapiirkonnas. Ta on seda meelt, et maal tuleb muuta senist mõtteviisi, tunnetada kogukonda, ajada visalt „oma asja”, investeerida tootmisse – tuua lauta ja põllule kõrgtehnoloogia.

„Kui riik sulgeb maakoole, pannakse kinni postkontorid ja kauplused, siis kohalik kogukond loob ise n-ö multifunktsionaalsed keskused, kus kõik inimestele esmavajalikud teenused on siiski saadaval. Ka see on uuendusmeelne lahendus,” nentis Strastin. „Maainimest püütakse kogu aeg õpetada, kuidas ta elama peaks. Aga äkki oleks mõttekam kohalikke kommuune usaldada – nad teavad ju oma vajadusi ja soove. Inimesed on nutikad ja arukad, nad saavad endaga hakkama.”

Üks väga hea näide Raimond Strastini hinnangul on hiljutine taluperemees Tiit Niilo üleskutse – „Tulge elama Võrumaale Misso valda!”.

Säästva Eesti Instituudi programmijuht Kaja Peterson: „Kuidas käsitleda innovatsiooni aianduse valdkonnas?”

Raimond Strastin: „Näiteks Grüne Fee, kus kasutatakse bioloogilist putukatõrjet ja päikeseenergiat ning sellesse on palju investeeritud. Paraku tegutseb aiandussektor praegu Eestimaal turumajanduse tingimustest – mingeid toetusi meile ei tule, erinevalt teistest põllumajandusettevõtjatest.”

Osale arutelus

  • Ain Alvela

Toetajad

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

Coma Investing otsib EKSPORDIMÜÜGIJUHTI

M-Partner HR OÜ

31. august 2017

NPM Silmet otsib TEHNIKAVALDKONNA HOOLDUSJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

Käsi­raamatud