Autor: Ain Alvela • 14. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia tootmise toetamine läheb uutele alustele

Taastuvenergia toetusskeem on läbinud kooskõlastusringi mitmete ministeeriumidega, järgmisel nädalal saabub eelnõu lugemisele justiitsministeeriumisse.

 Täna Jänedal toimuval erametsanduse aastakonverentsil ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ando Leppiman, et Eesti liigub taastuvenergeetika kasutamise osas Euroopa esirinnas. Samas möönab Leppiman, et tarbija on see, kes selle tavalisest kallimalt toodetud elektri hinnavahe kinni maksab.

Ühtlane taastuvelektri toetuse määr on praegu 53,7 eurot/MWh. Tuuleenergia tootjad saavad toetust kuni 600 GWh taastuvelektri tootmise eest. Biomassist taastuvelektri tootmisel peab toetuse saamiseks täitma vähemalt 40% kasuteguri nõuet. 

Elering kogub tarbijatelt taastuvenergia tasu tootjate prognoositava elektritoodangu alusel.

„Toetuste maksmist puudutav seadusandlus tuleb kirjutada praegusest oluliselt täpsemaks, praeguseks on kompromissid tehtud,” kinnitas Leppiman. „Eelnõu põhimõte on, et toetused seotakse elektri või CO2, mis välistab tootjate ülekompenseerimise ja annab võimaluse maksta järgmise seitsme aasta jooksul maksta toetusteks välja 300 miljonit eurot vähem kui praegu.”

Eelnõu kohaselt oleks toetuse piirmäär elektrienergia tootmisel 93 eurot/MWh ja elektri ning soojuse koostootmise korral 72 eurot/MWh, millest lahutatakse maha elektri turuhind, mis tänavu on Nordpoolil keskmiselt 40 eurot MWh.

„Uus skeem loob võimaluse toota piiratud mahus (kuni 375 GWh) elektrienergiat ka suurtes jaamades, mis toodavad ka kaugküttesoojust,” märkis Leppiman. „Uus toetusskeem tagab ka investeeritud varade mõistliku – umbes 10protsendileise tootluse, samuti peaks saama välistatud kellegi üledoteerimine.”

Kui me ise oleme toetusskeemi põhimõtetes kokku leppinud, peab see kehtimahakkamiseks saama kinnituse ka Euroopa Komisjoni energiakonkurentsi direktoraadist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077