Autor: Tanel Raig • 15. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiireim palgakasv toimub tööstuses paberitootmises

Paberimassi, paberi ja pabertoodete tootmises kasvas eelmisel aastal keskmine palk ligi 12%, mis oli kiireim kasv töötlevas tööstuses, kirjutas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostatud sektori ülevaatest.

Kiire palgakasvu üheks põhjuseks on sektori automatiseerimine. Kaovad lihtsamad ja madalalt tasustatud ametikohad ning jäävad pigem spetsialistid. Seetõttu tegi paberitööstuse tööhõive möödunud aastal läbi ka suure languse, vähenedes ligi 8%. Samas tööjõukulud kahanesid vaid 3% võrra. Kuna kulud kasvasid sektoris kiiremini kui kulud, siis läksid ka lisandväärtuse alusel arvutatud tootlikkuse näitajad langusesse. Samuti kahanes tööviljakus hõivatu kohta üle kuue protsendi.

2012. aasta keskel ei plaaninud ükski Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud paberi-tööstuse ettevõtetest töötajate arvu vähendada. Samas suhtuti tulevikku ettevaatusega, kuna veerandil ettevõtetest oli tellimusi alla tavapärase taseme.

2011. aastal aga paberitööstuses mahud jätkuvalt kasvasid. Põhiliselt tuli kasv välisturgudelt, müük koduturule vähenes mõnevõrra. Paberitööstuse toodangust läheb 86% ekspordiks. Suurimad ekspordi sihtriigid sõltuvad paljuski Estonian Celli tegutsemisest, kuna ettevõtte eksport moodustab ca 40% kogu haru ekspordist. Puitmassi tõttu on ka Prantsusmaa endiselt sektori suurimaks sihtturuks, kuigi müük sinna kahanes aastaga veerandi võrra. Samas Hollandisse müüdi puitmassi aastatagusega võrreldes enam kui kolm korda rohkem.

Kolmandiku paberitööstuse väljaveost moodustas peamiselt Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi toodetav pinnakatteta jõupaber ja papp, mille eksport kasvas aastaga 14% ning peamiseks sihtturuks on Egiptus.

Nõrgema nõudluse tõttu langenud puitmassi hindade pärast suutis haru suurim ettevõte AS Estonian Cell käivet kasvatada vaid mõne protsendi võrra. Samas suuruselt teise tootja Horizoni käive kasvas aastaga 28% ning puhaskasum kerkis 12 miljoni euroni. Kulude vähendamiseks ning konkurentsivõime kasvatamiseks avas ettevõte mullu ka uue 9 miljonit eurot maksnud keetmistehase.

Investeeringud põhivarasse jätkasidki eelmisel aastal kiiret kasvu, suurenedes pea kaks korda ja ületades mahult juba kriisieelseid tasemeid. Üle 90% kogu põhivarasse paigutatud vahenditest läks tavapäraselt masinatesse ja seadmetesse. Kuna mitmel suurettevõttel on investeerimisprogrammid veel käimas, võib ka 2012. aastal oodata sektoris korralikku investeerimisaktiivsust.

Eestis on ligi 60 paberi, tselluloosi või paberist toodete tootmisega tegelevat ettevõtet, mis annavad tööd veidi enam kui 1300 inimesele.

Sektori selgroo moodustavad Eestis kaks ettevõtet: ligi 68 miljoni eurose käibega puitmassi tootja AS Estonian Cell ja 65 miljoni eurose käibega paberi ja papi valmistaja Horizon Tselluloosi ja Paberi Aktsiaselts. Kokku annavad nad üle kahe kolmandiku sektori müügitulust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077