20. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Koostootmisjaamad on soodne lahendus elektri ja sooja tootmiseks

Maailmas koguvad aina enam populaarsust maagaasi- või biogaasiküttel põhinevad koostootmisjaamad.

„Mikroturbiinidega saab maagaasist või biogaasist toota nii elektrit kui ka sooja,“ selgitas mikroturbiine ja gaasimootoritel põhinevaid koostootmisjaamu projekteeriva ja ehitava Teamwork Engineering OÜ juht Meelis Viisileht. Tema andemetel kulutatakse koostootmisel 15-40% vähem kütust sama ühiku elektri või sooja tootmiseks kui nende eraldi tootmisel. „Seega oluliselt väiksem kahjulike ainete emissioon ehk koostootmine säästab loodust ja meie kõigi tervist,“ lisas Viisileht.

Mikroturbiini eelisteks on lisaks väga vähesele kahjulike ainete emissioonile ja efektiivsusele madal müra- ja vibratsioonitase, võimalus masina tööd kaugjälgida ja –juhtida, madalad hoolduskulud ning patenteeritud õhklaagrid, mis ei vaja õlitust ega jahutusvedelikke. Lisaks tagab väike ja moodulitest koosnev masin lihtsa ja soodsa paigalduse. See ei tähenda aga, et klient peaks oma koostootmisjaama jaoks ostetud mikroturbiine hakkama ise paigaldma. Teamwork Engineering pakub lisaks koostootmisjaamade 3D projekteerimisele ka „võtmed kätte“ ehitusteenust. Projekteerime gaasipumplaid, katlamaju ja muid tööstusrajatisi, teostame masinaehituslikku projekteerimist ja osutame erialast konsultatsiooni, loetles Viisileht.

Teamwork Engineering pakub ühe maailma suurema turbiiniehitaja Capstone’i mikroturbiine, mis on väga efektiivsed – elektrienergiat toodab üks turbiin alates 30 kW kuni 200 kW-ni, kuid mitut mikroturbiini paralleelselt ühendades on võimalik toota kuni üks MW elektrienergiat.

„Koostootmisjaamale võiksid mõelda kõik soojatarbijad, kellel on vaja kasutada ära tekkivaid gaase – nagu prügilatel, põllumajandusettevõtetel, tööstustel ja veepuhastusjaamadel,“ loetles Viisileht. „Lisaks sobivad mikroturbiinidel põhinevad koostootmisjaamad tänu oma madalale müra- ja vibratsioonitasemele kontorihoonetesse, haiglatesse, hotellidesse, spaadesse, kaubanduskeskustesse ja mujale pideva või tagavara energiaallikana. Samuti võiksid uued katlamajad gaasi ainult soojasaamiseks põletamise asemel elektrit toota.“

Tänu absorbtsioonjahutisüsteemile saab turbiine edukalt kasutada ka jahutuseks – talvel saame elektrit ja sooja, suvel töötab mikroturbiin elektriandja ning konditsioneerina.

Mikroturbiine on lihtne paigaldada ka olemasoleva ehitise katlamajja, tehnika vajab teenindusruumi ning piisavalt põlemis- ja ventileerimisõhku. Kuna turbiinis on vaid üks pöörlev osa, on turbiini hoolduskulud võrreldes mootoritega umbes 10 korda väiksemad.

 

 

 

Artikli ilmumist toetas OÜ Teamwork Engineering.

TeamWork Engineering OÜEhitajate tee 108-21

12915 TallinnTel: 5110 916Tel: 6177 110E-post: [email protected]

www.twe.ee

Autor: toostusuudised .ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077