Autor: Indrek Kald • 28. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskerakond: kas Eesti Energia järgib avatud turu reegleid?

Riigikogu keskfraktsioon esitas majandusminister Juhan Partsile arupärimise, milles soovitakse selgitust segasele olukorrale, mis kaasneb elektrituru avanemisega kodutarbijatele.

"Lisaks sellele, et elektri hind kasvab, kaasneb elektrituru avamisega ka hulk segadust elektripakkuja valimisel," selgitas fraktsiooni esimees Kadri Simson. "Eesti Energia, kes on siiani nautinud Eesti elektriturul monopoli, kaalub tavatarbijale alates järgmisest aastast fikseeritud hinnaga paketi pakkumist, mis kohustab klienti vähemalt kuus kuud ostma elektrienergiat Eesti Energialt ning sunnib loobuma õigusest sõlmida leping konkureeriva elektrimüüjaga," lisas ta.

"Enamgi veel, klient on sunnitud maksma monopoliga sõlmitud lepingu varasema lõpetamise eest leppetrahvi," märkis Simson. "Eesti Energia põhjendab seda faktiga, et ettevõttel pole garantiid kliendile broneeritud elektri maha müümiseks – selle põhjal jääb mulje, et elekter on kaup, mis seisab kusagil laos riiulil," sõnas ta.

Simsoni kinnitusel soovivad arupärijad teada, kuidas on Eesti Energia planeeritavad fikseeritud hinnaga tähtajalised lepingud kooskõlas avatud turu põhimõtetega.

Lisaks peab minister vastama järgmistele küsimustele: kuidas on tagatud kodutarbijate erapooletu teavitamine elektrituru avanemisest ning kui suur on teavituskampaania eelarve? Kui palju tõuseb kodutarbijate jaoks elektrihind prognoositavalt 1. jaanuaril 2013?

Keskerakonna fraktsioon algatas 14. mail riigikogus seaduseelnõu, mis jõustumisel langetatakse elektrihinnale lisanduvat elektriaktsiisi 4,5 korda Euroopa Liidu poolt kehtestatud minimaalse määrani. Eelnõu eesmärgiks on leevendada hinnatõusu, mille toob endaga kaasa 2013. aasta üleminek täielikult avatud elektriturule.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077