Autor: Tanel Raig • 8. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laokonverentsil Laoseis 2012: 24 tunni jälgimine tõstab efektiivsust

ASi Kalev tegevjuht Kaido Kaare tutvustas praegu toimuval laokonverentsil Laoseis 2012 Kalevi 24 tunni jälgimise süsteemi, millega on ettevõte oluliselt tõstnud efektiivsust tootmises ja laos.

Kaare kinnitusel oli ettevõtte efektiivsuse tõstmisel oluline samm 24 tunni jälgimise kasutusele võtmine. See tähendab, et tegevusi mõõdetakse iga päev ja iga tund ning vajadusel tehakse kohe parendused – operaatorid märgivad iga tund toodetud kogused, samuti fikseeritakse kõik seisakud ja seisakute põhjused. Igal hommikul on 15-20 minutilised koosolekud, kus vaadatakse üle kõik tootlikkuse näitajad ja analüüsitakse seisakute põhjuseid. „See on andnud suure efektiivsuse kasvu. Me ei osanud oodata nii suurt kasvu,“ iseloomustas Kaare 24 tunni jälgimisest saavutatud ligikaudu 20%-list efektiivsuse kasvu.

Ta tõi näitena kaks muudatust, mis tehti 24 tunni jälgimise tulemusel. Varem seisati osa seadmeid lõunapausideks. Selle vältimiseks tehti ümber lõunapausid nii, et töötajad käisid lõunal erinevatel aegadel. Masinat enam seisata ei tulnud ning sellega võideti seadme tööajas pool tundi päevas.

Teine muudatus puudutas hommikust töö alustamist. Osad seadmed vajavad kuni tunni soojendusaega. Nüüd tuleb üks inimene hommikul tund aega varem tööle ja paneb seadmed sooja. Vahetuse alguseks on seadmed soojad ja töötajad saavad hommikul kohe tööd alustada. Sellega võideti seadmete tööajas iga päev kuni tund aega.

Kui Kalev alustas efektiivistamise protsessi, oli seadmete üldine efektiivsus 63%. Tänaseks on jõutud 71% peale. Kaare väitel on aga maailmatase 85% ja Orkla Grupi Skandinaavia tütarettevõtele jääb Kalev veel tugevasti alla. „Meil on ruumi minna veel palju, kuid saavutatud efektiivsuse kasv annab meile juba üsna palju kulude kokkuhoidu ja saame sama kuluga toota rohkem toodangut,“ lisas Kaare.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077