Autor: Ain Alvela • 27. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toetust saavad vaid edukad

Oma jäätmekäitluse korraldamiseks hiljuti 3,8 miljonit eurot toetust saanud ja ise jäätmemajandusse üle 20 miljoni euro investeerinud Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi keskkonnakaitse spetsialist Triin Raspel on seda meelt, et juba üle kümne aasta tagasi algatatud jäätmete taaskasutuse projektid on ennast tänaseks kuhjaga ära tasunud.

Praegu ettevõetavate uute jäätmemajanduse investeeringute tasuvusajaks hinnatakse 1,5–2 aastat, rääkis Triin Raspel Äripäeva Tööstuse klubi ASi Kuusakoski külastusel, kus räägiti ettevõtete jäätmekäitluse ja keskkonnaprojektide korraldamisest. Horizoni paberivabriku investeeringud puudutavad suures osas jäätmete taaskasutamist. Üle kümne aasta tagasi soetati saepuru ja puukoore põletamise seade. Vahepealsele ajale jääb reovee setete puhastussüsteemi rajamine, Kehra linna haisuprobleemiga võitlemine, uue tehnoloogiaga tselluloosi keedukatelde paigaldamine jt.

Triin Raspel kinnitas, et praeguseks on hais n-ö kontrolli alla saadud. Tselluloositehases lõhnab merkataan, mis tekkib puidu keetmisel, mis on küll ehk ebameeldiv, aga tervist see ei ohusta. Aime-Kersti Kelder lisas, et täiesti haisuvaba tselluloositootmist polegi olemas, aga uued tehnoloogiad võimaldavad seda, mida aeg edasi, aina vähendada.

Uusim ettevõttes aastatel 2012–2013 rakendatav jäätmete taaskasutusprojekt on lubjapõletusahju soetamine, mida Keskkonnainvesteeringute Keskus toetas 40% ulatuses projekti kogumaksumusest – 3,8 miljonit krooni. 40% ongi reeglina maksimaalne toetuse osakaal, mida ühe jäätmemajanduse projekti kohta on võimalik saada, suurem võib see olla juhul, kui projekti raames rajatakse jäätmejaam või ümberlaadimiseks sobiv jaam.

Kelder märkis, et praktika näitab, et kui ettevõtte käsi käib hästi, on ka suhteliselt lihtne toetust saada, aga kui firma on raskustes, kui just hädasti oleks vaja toetust saada, siis keeratakse kraanid kinni. „Meetme tingimustega on vaja ennast varakult ja põhjalikult kurssi viia,” ütles Kelder. „Kui meede on juba avalikult välja kuulutatud, siis on hilja toetust taotlema hakata, sest ainuüksi keskkonnamõjude hindamine võtab kauem aega kui see taotlemiseks ettenähtud 120 päeva.”

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077