Autor: Silvia Kruusmaa • 24. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum ehitab Läti suurima koostootmisjaama

20. aprillil Jelgavas toimunud ametlik nurgakivi panek märgib Fortumi uue biomassi kombineeritud soojuse ja elektri koostootmisjaama ehitamise algust.

Sellest saab kõige kaasaegsem ja tehnoloogiliselt arenenum soojuse ja elektri koostootmisjaam Lätis, mis hakkab kasutama taastuvaid energiaallikaid. Jaama käikulaskmine on planeeritud 2013. aasta sügisesse.

Jelgava biomassil töötava elektrijaama kehtestatud soojuslik võimsus on 45 MW ning jaam toodab plaanide kohaselt aastas 230 GWh soojusenergiat, mis juhitakse Jelgava piirkonna küttevõrku. Planeeritav elektriline võimsus on 23 MW ning jaam hakkab aastas tootma 110 GWh elektrit, mis juhitakse Läti elektrienergiavõrku. Selle võimsuse juures tagatakse 85% Jelgava piirkonna küttevajadusest taastuvatest energiaallikatest.

„Pärast jaama ametlikku avamist toimub peaaegu kogu Jelgava linna soojusenergia vajaduse katmine taastuvvarudest. Investeerimine keskkonnasõbralikku energiatootmisse aitab kaasa jätkusuutliku energiaturu arengusse, mis on Fortumi üheks peamiseks põhimõtteks. Me usume, et see on suur panus mitte ainult Jelgava linna pikaajalisse jätkusuutlikku arengusse, vaid tähistab ka uue peatüki algust Läti kaugkütte valdkonnas, fookusega taastuvenergial,” ütles Fortum Jelgava nõukogu esimees Ginta Cimdina. Fortum Jelgava on Jelgava linna kaugkütte operaator alates 2008. aastast.

Praegu toodetakse Jelgava kaugkütet maagaasist. Uues biomassil põhinevas soojuse ja elektri koostootmisjaamas hakatakse aga kasutama kohalikelt tarnijatelt saadud puitlaaste, toetades nii kohalikke puidutöötlemis- ja metsandusettevõtteid. Kohalike biokütuste kasutamine vähendab sõltuvust imporditavatest fossiilkütustest ning tagab stabiilsemad küttehinnad, aga aitab ka kaasa kohaliku majanduse arengule. Arvutused näitavad, et kohalike biokütuste kasutamine aitab kütuse tarneketis ja sellega seotud teenuste valdkonnas luua umbes 300 töökohta. Pärast toomise alustamist märgib uus biomassi kasutav soojuse ja elektri koostootmisjaam otsustavalt Jelgava linna saamist üheks “kõige rohelisemaks” Läti linnaks ning parimaks näiteks taastuvenergia kasutamise kohta. Jelgava biomassi kasutav soojuse ja elektri koostootmisjaam on ka ainulaadne selles osas, et kogu Jelgava linna soojusvarustus toimub ühest allikast, tõstes seega energiatootmise ressursitõhusust.

Fortumi ühendettevõtte investeering jaama ja sellega seotud taristu ehitusse on kuni 70 miljonit eurot, mis muudab selle üheks suuremaks välisinvesteeringul põhinevaks projektiks Lätis. Täiendavad 6 miljonit eurot eraldatakse selle projekti jaoks taastuvressursside kasutamise eest energiatootmises EL-i struktuurifondidest.

Ehitamine tagab kõrgajal töökohad umbes 200 töötajale. Kuna Fortumi uues biomassi kasutavas soojuse ja energia tootmisjaamas kasutatav tehnoloogia on Lätis ainulaadne, on jaam uurimistööde tegemise eesmärgil avatud ka üliõpilastele ja teadlastele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077