Autor: Tanel Raig • 18. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusettevõte saab tootmisjäätmed pöörata rahaliseks võiduks

Äripäeva Tööstuse klubi koguneb 27. aprillil ASis Kuusakoski, sest väidetavalt on võimalik tööstustel muuta tootmisjäätmed rahaks.

Tööstusettevõtted ei süvene piisavalt võimalustesse, mida pakuvad jäätmekäitluslahendused, ütles ASi Kuusakoski turundusspetsialist Mari-Liis Kallismaa. Tema sõnul on kasutamata võimaluseks peamiselt jäätmete sorteerimine. Põhjuseks on ebapiisav informeeritus või aja- ja ressursipuudus. „Ei teata, et jäätmeid eraldi sorteerides ja käitlusesse saates võib erinevatel materjalidel olla ettevõtte jaoks hoopiski positiivne  väärtus. Kõik segamini olmeprügisse saata on kulukam,“ selgitas Kallismaa. „Jäätmekäitluse kerge ümberkorraldamisega on võimalik võita rahaliselt,“ lubas ta.

Tööstuse klubis räägib Kuusakoski Balti regiooni ostujuht Marko Kippa, kuidas korraldada tööstusettevõttes kuluefektiivselt jäätmekäitlust. Samuti toimub Kuusakoskis ekskursioon, kus näidatatakse, kuidas toimub elektroonika lammutamine, jäätmete ladustamine jpm.

Praktilist kogemust tutvustab Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse liige Aime-Kersti Kelder. Horizon on tegelenud viimastel aastatel erinevate keskkonna- ja keskkonnaga seotud projektidega, milledest ettevõte on saavutanud ka rahalist võitu. Samuti on ettevõte edukalt taotlenud Keskkonnainvesteeringute Keskuse jäätmekäitluse toetusprogrammist seni suurima väljastatud toetuse 3,8 miljonit eurot. Raha kasutati tselluloosi tootmisjäätmete taaskasutuse projektis. Aime-Kersti Kelder koos ettevõttes keskkonnaalaseid projekte läbi viinud spetsialistidega räägivad, miks on Horizon keskkonnaalaseid proekte teinud, milline on projektide tasuvus ja kuidas taotleda edukalt toetusi jäätmekäitlusprojektidele.

Peatselt on Keskkonnainvesteeringute Keskuses avanemas järjekordne toetuste taotlemise voor jäätmete taaskasutuse programmis. Innopolis Konsultatsioonid teevad ülevaate jäätmemajanduse toetustest tööstustele.

Üritus toimub ASis Kuusakoski, Betooni tn 12, Tallinn. Algus kell 9.30 ja orienteeruv lõpp kell 12.30.

Äripäeva Tööstuse klubi Kuusakoski külastus: "Kuidas muuta tööstusjäätmed rahaks“ päevakava:

9.30 Kogunemine

9.45 Tööstusettevõtte jäätmekäitluse kuluefektiivne juhtimine, AS Kuuakoski Balti regiooni ostujuht Marko Kippa10.30 Ekskursioon Kuusakoskis: Mida tehakse tööstusjäätmetega11.30 Kohvipaus11.45 Tööstusettevõtete võimalused toetuste taotlemiseks jäätmete taaskasutamisel, Innopolis Konsultatsioonide analüütik Kristjan Eljand12.00 Kogemus: Keskkonnaprojektide tasuvus ja kuidas taotleda toetust jäätmekäitlusprojektidele, Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse liige Aime-Kersti Kelder, keskkonnakaitse peaspetsialist Triin Raspel ja projektijuht Atul Shukla12.30 Ürituse lõpp

Tööstuse klubis osalemine maksab 59 eurot (km-ga 70.80 eurot). Osalemiseks saab kuni 26. aprillini registreeruda (kuni 30 osalejat) SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077