Autor: Tanel Raig • 11. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG avas 14miljonilise usskonveieri

Viru Keemia Grupp (VKG) avas täna Eestis ainulaadse maapealse usskonveieri, mis läks maksma ligi 14 miljonit eurot.

Ametlik tseremoonia leidis aset Ojamaa kaevanduse territooriumil. 13 kilomeetri pikkuse uue konveieri avamislindi lõikasid läbi  keskkonnaminister Keit Pentus ja Ida-Virumaa kuue valla- ja linnavalitsusjuhid, teatas ettevõte.

Keskkonnaminister Keit Pentus: „Meil on hea meel tõdeda, et Eestis uue ainulaadse rajatise loomisel on mõeldud keskkonna peale. Suur tootmisettevõte on valinud oma toormaterjali tarnimiseks keskkonnasäästlikuma viisi, kui selleks on maantee- või raudteetransport. Uus konveier on hea näide innovaatilisest mõtlemisest, mis toob kasu nii kohalikule kogukonnale kui ka keskkonnale ja ettevõttele endale.”

VKG Kaevandused juhatuse liige ja konveieri projekti eestvedaja Margus Kottise: „Maailmas küll leidub sarnaseid lintkonveiereid, kuid nii paljude kurvide ja väikeste raadiustega mitte. Meie jaoks on konveieri avamise näol tegemist olulise sammuga Ojamaa kaevanduse täisvõimsusel käivitamiseks. Konveieri tootlikkus on 700 tonni põlevkivi tunnis ja aastas kuni 3 200 000 tonni. See on võrreldav 100 pidevalt töötava veoautoga või 50 raudteevagunist koosneva koosseisuga. Sellised näitajad annavad väga ilmeka võrdluse meie uue konveieri suutlikkusest.”

Projekti kogumaksumus on ligi 14 miljonit eurot, tööiga üle 20 aasta. Toormaterjali transportimisel puudub tolm, heitgaasid, ei ole koormatud kohalikud teed ning praktiliselt puudub müra. Uut rajatist teenindab ja hooldab vaid 14 inimest. Projekt teostati koostöös Nordea, SEB ning Pohjola pangaga. Konveieri ehitajaks oli Saksa ehituskontsern ThyssenKrupp Fördertechnik GmbH, montaaži eest vastutas VKG tütarettevõte Viru RMT OÜ.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077