Autor: Tanel Raig • 10. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviõli Keemiatööstuse suhtes algatati süüteomenetlus

Keskkonnainspektsioon algatas Kiviõli linna välisõhu kvaliteedi uuringu tulemuste selgumise järel süüteomenetluse Kiviõli Keemiatööstuse suhtes.

MTÜ Saastevaba Kiviõli teatel tuvastas 2011. aastal läbi viidud Kiviõli linna välisõhu kvaliteedi uuring keskkonnaprobleemid, mille põhjuseks peetakse Kiviõli Keemiatööstuse puudulikku tehnikat. Uuringus välja toodud asjaolude selgitamiseks algatas keskkonnainspektsioon süüteomenetluse.

MTÜ teatel on õhusaastest tulenevate mõjude hindamiseks uuringutulemused edastatud ka terviseametile, kes saab andmete põhjal anda omapoolse hinnangu välisõhus levivate võimalike lühi- ning pikaajaliste ohtude ja mõjude kohta inimese tervisele. “Aktiivsete linnakodanikena oleme kaks viimast aastat pidevalt juhtinud keskkonnareostuse eest vastutavate ametnike tähelepanu sellele, et Kiviõli Keemiatööstuse vananenud tehnnika põhjustab keskkonnareostusi ja saastab linna välisõhku. Lõppude lõpuks kandis meie töö ka vilja,” ütles MTÜ Saastevaba Kiviõli juhatuse liige Svetlana Heino.

Heino kinnitusel tõestas Kiviõli välisõhu kvaliteedi uuring, et Kiviõli Keemistööstusel on probleeme tehnoloogiliste protsesside ja seadmete vastavusega parima võimaliku tehnika nõuetele keskkonnakaitse seisukohalt.

Üks linnaelanikke vaevava musta suitsu tekke põhjuseid on kütuste lendainete mittetäielik põlemine katla koldes. Küllalt suur põlemata kütuse osakaal viitab põlemisprotsessi mittetäielikkusele, millega kaasneb kantserogeensete süsivesinike teke ja oht Kiviõli piirkonna elanike tervisele. Samuti ei saa sellises ulatuses mittetäielik põlemine olla kuidagi kooskõlas kaasaegse parima võimaliku tehnika nõudmistega, nenditakse uuringus. Lisaks märgitakse uuringus, et probleemid põlemisprotsessi kontrollimisega ei võimalda üheselt ja piisava täpsusega hinnata saasteainete või kasvuhoonegaaside heitkoguseid, erinevused tegelikes ja aruannetes toodud helikoguste andmetes kajastuvad omakorda makstus keskkonnatasudes. “Sisuliselt tähendab see, et Kiviõli Keemiatööstuse makstavad keskkonnatasud ei vasta tegelikkusele,” kommenteeris Svetlana Heino.

“Seni kulukaid investeeringuid vältinud Kiviõli Keemiatööstus ei pääse enam vajadusest hakata keskkonnale tõsiselt mõtlema ja vastavaid investeeringuid ette võtma. Loodame, et ka tehase uued omanikud mõistavad seda ning on valmis viima tehase töö uuele, 21. sajandile vastavale tasemele,” ütles Heino.

Keskkonnainvesteeringute Keskus eraldas 2010. aastal keskkonnainspektsioonile 60 000 eurot Kiviõli linna välisõhu kvaliteedi uuringuteks. Uuringu viis läbi OÜ Eesti Keskkonnauuringute Keskuse OÜ õhulabor. „Kompleksne välisõhu kvaliteedi uuring ja modelleerimine Kiviõli linnas ja emissiooni mõõtmine Kiviõli Keemiatööstuse OÜ põhilistest saasteallikatest“ sai valmis selle aasta alguses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077