30. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konverents Laoseis 2012 näitab murrangulist Kanban RFID süsteemi

Laokonverents tutvustab Eestis esmakordselt kasutusele võetud Kanban RFID süsteemi, millega tõsteti ABBs tarvikute tarnekindlus 70-lt 98%-le.

Aastatagusel laokonverentsil käsitleti põhjalikult tõmbeprintsiibil toimivat Kanban varude juhtimise süsteemi. Seekord on lisatud sellele ka RFID. Esimese Kanban RFID süsteemi Eestis pani Ferrometal ülesse tööstusettevõttes ABB. Tänu aasta eest sisse viidud muudatusele on ABBs tarvikute tarnekindlus tõusnud 70-lt 98%-le. Sellega on saavutatud optimaalne varude tase, mis tähendab, et tarvikute hoiustamiseks vajaminevat põrandapinda õnnestus tootmises oluliselt vähendada.

Ferrometal OY tegevdirektor Mika Rantanen annab konverentsil põhjaliku ülevaate Kanban RFID süsteemi riist- ja tarkvarast ning automatiseeritud varude juhtimise protsessist. Vahetute kasutajakogemustega täiendab esitlust ABB Baltimaade tarneahela juht Peep Tomingas.

ABBs juurutatud Kanban RFID lahendust kasutatakse praegu peamiselt C-komponentide tarnimisel. Kuna tegemist on väga suure toodete variatsiooniga, on just C-komponendid paljudes ettevõtetes liiga kõrge varude taseme põhjustajaks. Suhteliselt odavate väiketarvikute varusid eelistatakse jälgida traditsiooniliselt, ehk ilma Kanban RFIDta, ning täiendavaid partiisid tellitakse harva. Samas ei tohi tootmisettevõttes ükski C-komponenent kunagi otsa saada, et mitte põhjustada tootmisseisakuid. Tagajärjena on harva esitatavate tellimuste kogused ja hoitav C-komponentide puhvervaru ebaotstarbekalt suured. Kuna C-tarvikud moodustavad poole kogu tootenomenklatuurist (A20/B30/C50), omab C-kategooria varude taseme turvaline alandamine ettevõttele väga positiivset efekti.

Just C-komponentidest on mõistlik alustada üleminekut VMI-le (Vendor Managed Inventory, tarnija poolt juhitavate varude süsteem), mille puhul ettevõte ise ei esita ostutellimusi. Kõikide komponendivarude taseme pidev hoidmine kokkulepitud miinimum- ja maksimumtasemete vahel on tarnija kohustuseks. VMI-le üleminek eeldab tarnijale võimaluse loomist varude taseme jälgimiseks reaalajas. Kahe- või mitmekarbi kanban on väiketarvikute varude haldamisel väga sobilik lahendus.

Samas ei piirdu Kanban RFID kasutusvaldkond ainult väiketarvikute või spetsiaalriiulitega, kuna olulisimaks momendiks on tarnijale signaali edastamine varude täiendamisvajaduse kohta kanban kaarti abil. Kui Kanban kaart on varustatud RFID markeeringuga (tag), toimub signaali edastamine automaatselt kanban-kaarti tagastusalasse sattumisel, kus see tuvastatakse RFID lugeja poolt.

RFID lisandumine Kanbanile kujuneb suure tõenäosusega VMI laialdase leviku võimaldajaks. See purustab ka viimased müüdid VMI puuduste kohta.

VIII ladustamise aastakonverents Laoseis 2012: InnoPakend toimub 8. mail Kalev Chocolate Factory tehase ruumides. Korraldajad on OÜ Sensei ja AS Äripäev.

Kogu konverentsi programmiga saab tutvuda SIIT.

Konverentsi hind:

ühe osaleja tasu, kui ühest firmast osaleb vähemalt neli inimest - 250 eurot (käibemaksuga 300 eurot);ühe osaleja tasu, kui ühest firmast osaleb vähemalt kaks inimest - 300 eurot (käibemaksuga 360 eurot);ühe osaleja tasu - 350 eurot (käibemaksuga 420 eurot).

Registreeruda saab konverentsile SIIT.

Autor: Illimar Paul, Illimar Paul

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077