Autor: Tanel Raig • 28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päästeametile on esitatud vaid 2% tuleohutusaruannetest

Päästeametile oli eilseks esitatud vaid 119 enesekontrolli tuleohutuse aruannet, teatas Päästeameti tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü Äripäeva Tuleohutuse Aastakonverentsil. 98% hoone valdajatest on aasta lõpuks nõutav aruanne esitamata.

Enesekontrolli tuleohutusaruande esitamise kohustus on alates tänavusest aastast ja on iga-aastane. „Esimene tuleohutusaruanne oli minu postkastis 2. jaanuari hommikul. Õhtuks oli neid juba kolm,“ rääkis Rüü. Esimene hoog siiski rauges ning eile õhtuks oli Päästeametile esitatud 119 aruannet. Arvestades, et aasta lõpuks peab olema aruandeid tuhandeid, siis on karta, et umbes oktoobris jookseb aruannete esitamine suhteliselt kinni, tunnistas Rüü.

Rüü ei näe siiski probleemi, et siiani on vaid 2% esitanud enesekontrolli tuleohutusaruande. Parem ongi, kui nad ei esita aruannet kohe aasta alguses koos kõigi puudustega, vaid parandavad esmalt puudused ja siis esitavad aruande, leidis Rüü.

119 esitatud aruandest on tagastatud 37 aruannet. „Ja me oleme üsna leebed. Pisikeste eksimuste puhul, kuna on esimene aasta, juhime lihtsalt tähelepanu,“ kinnitas Rüü.

Peamiste eksimustena nimetas Rüü, et ei leita üles aruande vormi, mistõttu on aruandest saanud dokumendi fail, mis on raskesti jälgitav ja ei vasta küsimustele. Samuti jäetakse sageli täitmata märkuste lahtrid, mistõttu ei ole aru saada, miks mingi asi on ettevõttes puudu. Läbi pole viidud näiteks tulekahjuõppuseid ning pole kirjas, millal ja kuidas probleem kõrvaldatakse.

Rüü kinnistusel tehakse esimese aruande perioodi lõpus ka aruande kohustust kehtestavas määruses muudatusi, sealhulgas muudetakse selgemaks ka aruandevormi.

Tööstushoonetes peab esitama tuleohutusaruande kui tegemist on 1500 m2 pindalaga tööstus- või laohoonega, kus hoiustatatakse ja töödeldakse peamiselt põlevmaterjali või plahvatusohtlikke aineid  (põlemuskoormus 600 MJ/m2 kohta). Täpsemalt saab Marko Rüü ettekandega tutvuda ja vaadata, kes on tuleohutusaruande esitamise kohuslased, SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077