Eesti ekspordist 15% tegid eelmisel aastal välisfirmad

Statistikaameti andmetel eksportis 2011. aastal Eestist kaupu 11 919 ettevõtet. Välisfirmade osatähtsus Eestist eksportivate ettevõtete hulgas oli 15%, mis on varasema aastaga võrreldes suurem.

Eestist eksportivatest ettevõtetest asus 56% Harju ja 8% Tartu maakonnas (vastavalt 6717 ja 939 ettevõtet). Eksportivaid välisfirmasid (firmad, kellel puudub Eestis juriidiline aadress) oli 1757. Kui 2004. aastal oli välisfirmade osatähtsus vaid 3% Eesti eksportööride koguarvust, siis 2010. aastal juba 14%. See tendents iseloomustab Eesti soodsat ettevõtluskliimat, mille tõttu on välisettevõtted tootmise või tootmisprotsessi teatud osa Eestisse toonud, kirjutas Statistikaameti analüütik Riina Kerner Statistikaameti blogis. Välifirmade eksport kajastub ka Eesti ekspordis.

Viimastel aastatel on märgatavalt suurenenud Eestist eksportivate välisfirmade arv. Kui 2004. aastal oli eksportivaid välisettevõtteid 214, siis 2011. aastal juba kaheksa korda enam. 2010. aastaga võrreldes suurenes välismaiste eksportööride arv 269 võrra ehk 18%. Keskmiselt suurenes eksportööride arv Eestis 11%, millest järeldub, et välisfirmade mõju Eesti ekspordile on suurenenud, analüüsis Kerner.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara