Autor: Tanel Raig • 5. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoodang üle kahe aasta languses

Tööstusettevõtted tootsid 2012. aasta jaanuaris 0,5% vähem toodangut kui eelmise aasta samal kuul, teatab statistikaamet. Viimati oli tööstustoodang languses detsembris 2009. 

Väikese toodangu languse põhjustas elektrienergia tootmise vähenemine.

2011. aasta jaanuariga võrreldes toodeti 21% vähem elektrit ja 7% vähem soojust. Elektritoodangu languse põhjuseks oli impordi suurenemine Soomest, mis tulenes Põhjamaade madalamast elektrienergia hinnast.

Töötleva tööstuse toodang suurenes 2012. aasta jaanuaris eelmise aasta jaanuariga võrreldes 3%. Enim mõjutas toodangu kasvu eksport — välisturule müüdi üle 70% kogu töötleva tööstuse toodangust. Töötleva tööstuse toodangu müük ekspordiks suurenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes 7%.

Jaanuaris ületas toodang eelmise aasta sama kuu mahu enamikus tööstusharudes. Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas toodang puidutöötlemises, toiduainete ja elektriseadmete tootmises, vastavalt 11%, 2% ja 25%. Toodang vähenes elektroonikaseadmete, metalltoodete ning mootorsõidukite tootmises.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2012. aasta jaanuaris tööstuses kokku 2% rohkem toodangut kui detsembris, sealhulgas töötlevas tööstuses 4% rohkem.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077