Autor: Tanel Raig • 29. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

A. Le Coq omandas ligi pool Karksi õlletehasest

Eile allkirjastati leping, mille kohaselt kuulub 49% AS Karme aktsiatest A. Le Coqile. A. Le Coq vajas tehast, et leida võimalused ja vahendid siidrite valmistamiseks vajaliku õunaveini tootmiseks.

A. Le Coqi juhi Tarmo Noobi sõnul on üheks peamiseks osaluse ostu põhjuseks vajadus leida sobilikud võimalused ja vahendid õunaveini tootmiseks, mida kasutatakse siidrite ja long drink’ide valmistamisel. “Veini baasil valmistatud jookide mahud – nii siidrite kui long drink’ide osas – on viimastel aastatel tänu ekspordile tuntavalt  kasvanud ning see on tekitanud vajaduse oluliselt suuremas mahus  õunaveini järele,” ütles Noop. “Näeme veinitootmisel perspektiivi ning osaluse ostmisega saame ära kasutada Karksi tehase seadmeid ja ruume, kus veini ise tootma hakata,” lausus Noop.

Sõlmitava lepinguga ei kaasne olulisi muutusi õlletootmises ning tehases jätkatakse endiselt Karksi õllede pruulimisega. Noobi sõnul on vajalik  hoida ja säilitada Eesti erinevate piirkondade väikseid õlletootjaid ning nende toodangut, mis moodustab tähtsa osa Eesti õllekultuuris. “Toetame Karksi õlletehast oma kogemuste ja teadmistega tootmise, turunduse ja müügi osas, aitame sellel püsima jääda, et tagada jätkusuutlik areng ning toimimine,” ütles Noop. Ta lisas, et ettevõttel on usku Karksi õlle brändi ning üheskoos soovitakse sellest välja arendada tugev ja konkurentsivõimeline nišiõlu.

Karksi õlletehase ühe omaniku Sven Karjahärma sõnul on A. Le Coq tugev õlletehas, kes kindlasti oma kogemusega toetab Karksi tehase ellujäämist. “Meie tehas on Viljandi maakonnale oluliseks sümboliks ja tööandjaks. Nüüd kui Eesti tugevaimaid õlletootjaid on oma õla alla pannud, on palju kindlam tehase ja õlletootmisega edasi minna. Samuti on oluline A. Le Coqi poolne know-how tootmisprotsesside arendamisel,” kommenteeris Karjahärm.

Karjahärmi andmetel oli Karmele eelmine aasta majandustulemustelt sarnane 2010. aastaga. Käive kasvas alla 1% jõudes 1,45 miljoni euroni. Aasta lõpetati Karjahärmi kinnitusel kasumi-kahjumi piiril. Tema sõnul olid Eestis ettevõtte näitajad kasvutrendis, kuid ekspordis jäid mahud oodatust väiksemaks. "Lätis ja Leedus on kriis ostujõu langusesse viinud," selgitas Karjahärm

Tulenevalt pooltevahelisele konfidentsiaalsuskokkuleppele ei avalikustata lepingu ostu-müügi hinda. A. Le Coqile müüsid oma osalusest ligi poole mõlemad senised Karme omanikud OÜ Konya Haldus ja OÜ Rimonne Baltic. Kummalegi senisele omanikule jäi pärast ostu-müügitehinguid ettevõttes 25,5%-line osalus. Karksi õlletehast jääb juhtima Ivo Kikas, kes on ettevõtte eesotsas olnud juba üheksa aastat. A. Le Coq on ettevõtte vähemusosanik ning Tarmo Noop hakkab kuuluma ettevõtte nõukogusse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077