Autor: Tanel Raig • 7. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastaks 2025 kolmveerand elektriliinidest maapealt kadunud

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kinnitas eile Riigikogus järelepärimistele vastates, et aastaks 2025 on 75% elektriliinidest viidud maa alla. Praegused võrgutasud lubavad igal aastal uuendada ligikaudu 1000 kilomeetrit liini.

Juhan Parts vastas Riigikogus keskerakondlaste esitatud järelepärimistele Eesti elektrivarustatusega kindluse kohta. Ministri sõnul ei ole Eesti elektrivarustuse kindluse peamiseks probleemiks mitte niivõrd elektrivõrgu vanus ja seisukord, vaid see, et 35% Eesti õhuliinidest läbib metsi ja tugev tuul murrab puid väljaspool liinikoridori. Pikaajalises perspektiivis on lahenduseks maakaabel ning puude okste osas tavalisest õhuliinist tunduvalt tugevam õhukaabel, ütles Parts.

„Jaotusvõrgu investeeringute osas kordan üle tõsiasja, et kogu tarbijate poolt võrgutasuna makstav raha läheb praegu võrkude hooldamiseks ja arendamiseks. Jaotusvõrgust pole dividende võetud“ kinnitas Parts. Tema väitel võimaldavad praegu kehtivad võrgutasud igal aastal uuendada ligikaudu 1000 kilomeetrit liini, millest enamiku moodustab maakaabel. Aastaks 2025 on liinidest ligikaudu 75% maa all ja võrk tänasest kordades ilmastikukindlam, lubas Parts.

Juhan Partsi teisi vastuseid elektrivarustatuse kindluse kohta esitatud järelpärimistele võib lugeda SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077