Autor: Tanel Raig • 2. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mahetootjad pääsevad Rakvere Lihakombinaadi abiga lambalihaga Selveritesse

Rakvere Lihakombinaat toob sel nädalal Selverite lihalettides müügile mahe talleliha. Mahe talleliha pärineb tulundusühistult Eesti Mahe, kes korraldab talleliha mahekäitlemise Rakvere Lihakombinaadi tellimisel.

Rakvere Lihakombinaadi turundusjuhi Triin Lõokese sõnul on  käivitatud projektil kaks eesmärki. “Esiteks tahame pakkuda lisaks eestimaisele sea- ja lihaveiselihale kodumaist mahe talleliha, mis meie senisest valikust puudus,” selgitas Lõoke tagamaid. “Teiseks annab koostöökokkulepe väiketootjatele väga laia jaotusvõrgu jaekaubanduses, sest seni ainult turgudel ja ökopoodides saada olev maheliha jõuab nüüd 28 Selverisse üle Eesti.”

Triin Lõoke lisas, et müügile tuleb 8 erinevat talleliha toodet. Eesti Mahe juht Jaan Nõmmik avaldas koostööprojekti üle heameelt ja lisas, et see elavdab oluliselt Eesti väiketootjate perspektiive, kellel on väga raske üksinda oma toodanguga suurtesse kauplustesse jõuda. Jaan Nõmmik tõi välja ka kasu maheda mõtteviisiga tarbijate jaoks, sest loomad söövad looduslikel karjamaadel ja oluline on loomade heaolu. Tulundusühistuga Eesti Mahe on seotud 15 suuremat mahelambakasvatajat Eestis.

Lõokese sõnul valmistati projekti väga pikalt ette. Selleks taotleti vajalik maheoodete turuletoomise tunnustus ja loodi külmhoone lattu mahetoodete vastuvõtuks vastavad nõuetekohased tingimused. Paljudes maailma riikides on õige šašlõki tooraineks lambaliha, kuid Eestis on lambaliha söömine võrreldes muude lihaliikidega suhteliselt haruldane. “Eestis tarbitakse inimese kohta lambaliha umbes pool kilo aastas, samas tarbitakse sealiha inimese kohta 31,6 kilo aastas,” täpsustas ta. “Usun, et mahe talleliha jõudmine suurde ketti suurendab nii lambaliha tarbimist kui toetab lambakasvatuse arengut Eestis,” ütles Lõoke.

Rakvere Lihakombinaat toob mahe talleliha müügile oma brändi all ning lettidele jõuab kaheksa erinevat toodet - tallepraad, välisfilee, sisefilee, karree, abaliha, kaelakarbonaad, talleribi (plaadina), tallepraad kondiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077