Autor: Tanel Raig • 25. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 25. jaanuari tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Saastekvoodi hinna kukkumisel kahetine mõju. Saastekvoodi hind maailmaturul on võrreldes tipphetkega 2008. aasta juunis langenud üle nelja korra. Osasid Eesti ettevõtteid see rõõmustab, teisi kurvastab. Keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna juhataja Meelis Mündi sõnul mõjutab madal hind kauplemissüsteemis osalevate firmade investeerimisotsuseid ja paneb neid pikemaajalisi investeeringuid keskkonnasäästlikusse tootmisse edasi lükkama. "Kauplemissüsteemi eesmärk on kõrge CO2 hind, mis peaks soodustama rohelisse ja puhtamasse tehnoloogiasse investeerimist," märkis ta. Loe lähemalt SIIT.

Fortum Tartu: müüme oma saastekvoodid maha. Fortum Tartu AS juhatuse esimehe Margo Külaotsa sõnul osalevad ka nemad saastekvootide kauplemissüsteemis. Hetkel on plaan kvoote müüa, aga kõik oleneb hinnast. „Meil on saastekvoote üle ja plaanis neid müüa, aga kindlasti vaatame, kuidas hind kujuneb,“ kommenteeris Külaots. Ta lisas, et saastekvoote on võimalik müüa kuni järgmise perioodi alguseni. Loe edasi SIIT.

Soojatootja: ei muretse saastekvoodi pärast. Soojusenergia tootmise ja elektrienergia jaotamisega tegelev Esro AS juhatuse esimees Jaan Saare sõnul ei ole neil saastekvootidega muret, müüma nad ei pea ja ostma ka mitte. „Meil ei ole neid saastekvoote peaaegu üldse, meil on väike firma. Paar tonni aastas on väike kogus võrreldes teise ettevõtetega,“ kommenteeris Saar. Ta lisas, et natuke võib-olla jääb saastekvoote järgi, aga siis paistab, kas müüvad või ei. Osta neil ka vaja ei ole, sest kütmine käib gaasiga. Loe edasi SIIT.

Ericsson raporteeris väga nõrgast tulemusest. Maailma suurim mobiilsidevõrgu tootja Ericssoni neljanda kvartali kasum tuli kõvasti alla analüütikute ootuste. Ericssoni neljanda kvartali kasum kahanes aastaga 66 protsenti, 1,5 miljardile Rootsi kroonile. Analüütikud ootasid 4,24 miljardi Rootsi kroonist kasumit. Kasum aktsia kohta vähenes 73 protsenti, 0,36 Rootsi kroonile. Kompanii käive kasvas ühe protsendi, 63,7 miljardile Rootsi kroonile. Loed edasi SIIT.

Kalm: Ericssoni tulemused pessimistlikuks ei tee. Mina Ericssoni tulemuste suhtes pessimistlik poleks. See ei ole kindlasti suurem trend, sest andmeside ja interneti vajadus kasvab, arvas EMT juht Valdo Kalm. „Eks põhjus on selles, et mõni klient kukkus ära või tellis vähem,“ kommenteeris Kalm Ericssoni neljanda kvartali kehvasid majandustulemusi. Seda, kas Ericssoni nõrgad tulemused ka Eesti eksporti mõjutavad, on Kalmu sõnul raske öelda. Loe edasi SIIT.

Palm: Ericssoni tõttu on tööstustoodang oluliselt langenud. Ericsson Eesti ekspordimahtude alanemine on peamine põhjus, miks oleme alates eelmise aasta septembrikuust täheldanud eduka tööstustoodangu haru ligi 50%-st langust, rääkis Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm. “Ericssoni tulemused on märk sellest, et Euroopa majanduse jahtumine mõjutab laiemalt ettevõtete kapitali mahukamaid investeeringuid sealhulgas võrkude operaatorite poolt,” kommenteeris Palm Ericssoni neljanda kvartali nõrku majandustulemusi. Palm lisas, et uute tehinguteni jõudmine on tänases määramatus olukorras keerulisem ning võtab rohkem aega.  Ericsson Eesti ekspordimahtude alanemine on tema sõnul peamine põhjus, miks oleme alates eelmise aasta septembrikuust täheldanud eduka tööstustoodangu haru, arvuti- ning elektroonikaseadmete mahu ligi 50%-st langust. Loe edasi SIIT.

Kolm tuuleenergia firmat ühinevad. Õnnelik vahefiniš investorile, kommenteeris Jüri Mõis tema osalusega tuuleenergiafirma Freenergy ühinemist Nelja Energia OÜ ning Vardar Eurus ASiga. Eile hommikul sõlmisid Nelja Energia ja tema kaks osanikku – Skandinaavia energeetikaettevõte Vardar Eurus ja investeerimisfond Freenergy – ühinemislepingu. Nii tekib kolmest ettevõttest üks Eesti-Norra holdingfirma. Loe edasi SIIT.

A. Le Coq kasvatas eksporti 20%. A. Le Coq’i eksport kasvas möödunud aastal 20%. Eestis suudeti müüki kasvatada 5%. Kokku kasvas ettevõtte müük eelmisel aastal 7%, jõudes 133,4 miljoni liitrini. Eestis oli mahuliselt suurim tõus (kasv 3 miljonit liitrit) õllede segmendil, mis kasvas aastaga 5%. Uuringufirma Nielseni andmetel oli eelmise aasta õlleturu kasv jaemüügis 3,2%. Loe edasi SIIT.

Cleveroni postipakiautomaadid jõudsid Ukrainasse. Eile avati Ukrainas postipakiautomaatide pilootvõrk, milles kasutatakse Eestis väljatöötatud ja toodetud OÜ Cleveron pakiautomaate. Kiievis avatud PickPoint’i pilootvõrgus on esialgu 5 pakiautomaati. Esimeses etapis on plaanis Kiievis väljaarendada võrk 25 automaadiga. Teises etapis rajatakse võrk ka teistesse Ukraina miljonilinnadesse. Loe edasi SIIT.

Eksportivad ettevõtted otsivad enim skandinaavia keelte valdajaid. 250 noort on kümne päevaga avaldanud soovi saada ekspordijuhiks, müüki välismaale planeerivad ettevõtted aga otsivad enim skandinaavia keelte valdajaid. Täna, mil Ekspordirevolutsiooni värbamiskampaania lõpuni on jäänud üks nädal, on kokku 25  Eesti tootmisettevõttesse ekspordi müügijuhtideks pürgimas üle 250 noore, nende seas ka mitmeid teistes riikdes elavaid eestlasi. Kuna aga valdav osa Eesti ettevõtetest sihib ekspordis just Põhjamaid, oodatakse viimasel nädalal programmi eelkõige skandinaavia keelte valdajaid, märkis Ekspordirevolutsiooni programmi juht Anu-Mall Naarits. Loe edasi SIIT.

BMW loob Hiina jaoks uue brändi. BMW AG plaanib Hiinas kasutusele võtta uue kaubamärgi, mille all hakatakse müüma BMW Brilliance Automotive Ltd poolt toodetud sõidukeid. Esimeseks uue nime all müüdavaks sõidukiks on elektriauto, vahendas portaal auto24.ee BMW Group China presidendi Christoph Starki juttu ajalehele Beijing Morning Post. Uue brändi kasutuselevõtt on sundsamm, kuna Hiina valitsus nõuab globaalsetelt autotootjatelt vaid Hiina turule suunatud kaubamärkide kasutamist ning elektriautode tehnoloogiate jagamist.Loe edasi SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077