Autor: Tanel Raig • 20. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Purga: VKG-l pole olnudki fosforiidi kaevandamise plaani

VKG juhatuse liige Jaanus Purga kinnitab, et ettevõttel pole olnudki plaani fosforiidi kaevandamiseks. Uuritud on vaid fosforiidivarude kasutamise võimalikust.

Viru Keemia Grupi sügisel väljastatud teade, et ettevõte uurib võimalusi Virumaal fosforiidi kaevandamiseks, tekitas terava vastuseisu kohalikes elanikes. Selle nädala alguses kinnitas ka keskkonnaminister Keit Pentus riigikogus arupärimsetele vastates, et ministeeriumisse ei ole laekunud ühtegi taotlust fosforiidiuuringute teostamiseks ja et Eesti fosforiidivarud on passiivsed ning neid kaevandama ei ole plaanis hakata.

VKG juhatuse liige Jaanus Purga kinnitas vastuseks, et VKG arvestab oma tegevuses alati kohalike omavalitsuste ning kohalike elanike huve ja arvamusi. „VKG on teadlik, et fosforiidivarud on passiivsed ega ole taodelnud keskkonnaministeeriumilt ei geoloogilise uuringu luba, ega varude kategooria muutmist,“ kinnitas Purga.

Purga lisas, et VKG-l pole olnudki plaani kaevandamiseks ja sellest ei ole tema väitel kordagi ka räägitud. „Me oleme öelnud, et uurime varude kasutamise võimalikkust. Kaevandamise plaan saab tekkida alles peale seda, kui on selgeks tehtud kasutamise võimalikkus ja potentsiaal, seda me aga veel ei tea. Meil VKGs ei ole selliseid teadmisi, neid teadmisi me hankisime ja hangimegi parimatelt spetsialistidelt Eestis ja mujal. Teadmiste omandamises maavara kohta ei ole midagi taunitavat,“ selgitas Purga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077