Autor: Tanel Raig • 19. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 19. jaanuari tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Estiko-Plastari juht: EAS peaks vähendama bürokraatiat. Täna uusi juhatuse liikmeid valiv Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus peaks vähendama bürokraatiat, leiab Estiko-Plastari juhatuse esimees Triin Anette Kaasik. "Et ta toetaks innovatiivseid, uuenduslikke ettevõtmisi, ilma liigse bürokraatiata," sõnastas Kaasik ettevõtja soovi EASile. Mingi bürokraatia peaks olema, aga see peaks jääma mõistlikkuse piiridesse, lisas ta. Abiraha või toetuse taotlemine EASist ei tohiks tema sõnul muutuda projektiks, vaid fookus peaks ikkagi jääma arendatavale asjale. Loe lähemalt SIIT.

Sunoreki juht: EASis võiks olla enam praktilist kogemust. Kui EAS uut juhatust valib, siis võiks suuremat rõhku panna praktilisele juhtimiskogemusele, kuna otsuste tegemisel ja raha jagamisel on suur vastutus, märkis Sunoreki juht Indrek Pals. Täna valitakse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) uus juhatus ning Palsi arvates polekski asutuses suuri muutusi vaja, kuna EAS on olnud valdavalt oma otsustega õiges suunas. „Ma arvan, et valitud tee võiks suurtes piirides jätkuda,“ ütles ta ja lisas, et sektorid, mida toetatakse - eksport, tootearendus, tootlikkus ja viimasel ajal disain, innovatsioon, ka IT - on õiged valikud. Loe lähemalt SIIT.

Tarvo Moss: EASis ei pea midagi muutma. Ma ei näe vajadust, et midagi peaks ringi tegema või muutma, kommenteeris ASi Hansa Candle juhatuse esimees Tarvo Moss tänast EASi uue juhatuse valimist. "Minu arvates on hetkel kõik okei EASis, ma ei oskagi kritiseerida või öelda, et mida peaks seal nüüd ringi tegema," vastas ta küsimusele, mida ta ettevõtjana ootab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt. "Ma ei näe vajadust, et midagi peaks ringi tegema või muutma, praegusel kujul on kõik okei," lisas Moss.  Loe lähemalt SIIT.

Majandusministeerium: Eesti ettevõtted on ekspordil Saksamaale edukad. Mjandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusanalüüsi talituse eksperdi Mario Lambingu sõnul on Eesti ettevõtted olnud ekspordis Saksamaale edukad ja paaril viimasel aastal on suudetud kasvatada eksporti Saksamaale 15–20% aastas. „Peamised tooted on olnud masinad ja seadmed, puit ja puidutooted ning mitmesugused tööstuskaubad,“ loetles Laming. „Seega on oluline eelkõige, kuidas muutub nõudlus laiemalt nende tootegruppide puhul ning milline on Eesti ettevõtete konkurentsivõime teiste pakkujatega võrreldes. Viimasel ajal on ekspordi põhjal Eesti ettevõtted olnud n-ö turu keskmisest edukamad.“ Loe lähemalt SIIT.

Loe, mida tasub Hiinasse eksportida. Hiina kaubandusagentuuri CHINANORDIC omanik Tambet Made rääkis Äripäeva seminaril "Eesti ettevõtjate poolt avastamata Hiina eksporditurg" sellest, millistesse valdkondadesse on lihtsam ja millestesse raskem pääseda Hiina turul. „Kui järgida kirjutatud ja kirjutamata reegleid, siis võib olla lihtne eksportida Hiina, aga mitte just kõikide teenuste ja toodetega ei pruugi see õnnestuda,“ lausus Made Äripäeva seminaril. Made on sadakonnal Eesti ettevõttel aidanud korraldada impordi ja ekspordiga seotud tegevusi Hiinas. Made rääkis seminaril, et Hiina turule on lihtsam pääseda järgmiste toodetega... Vaata nimekirja SIIT.

Allikivi: aitame tänavu 5 Eesti firmat Hiina turule. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majanduspoliitika talituse juhataja Raul Allikivi ütles eile Äripäeva seminaril, et neil on ette valmistamisel programm, mille raames aidatakse Hiina turule kuni 5 Eesti firmat. Programm käivitub selle aasta sügisel. Tema sõnul oodatakse, et neid viit ettevõtet aitavad enim Hiina kohalike nõustajate kaasamine partnerite leidmiseks ja turu konkurentsianalüüsi koostamine. Allikivi tõi oma esitluses välja, et Eesti eksport Hiina kasvas 2006. aastal üle 6 korra, jõudes siis "tervelt" 2,74%ni Eesti koguekspordist. Vaata lähemalt SIIT.

Swedbank rendib liputootjale tootmispinna. Swedbanki kinnisvarafirma sõlmis üheksa-aastase lepingu liputootjaga Flagmore, mis koondab Kolu külla ligi 3000 ruutmeetrisele tootmispinnale oma Eesti ja Poola tootmise. Flagmore Inc koondab 35 kilomeetri kaugusel Tallinnast asuvasse Kolu külla oma Poola ja Eesti tootmised. Hetkel töötab tehases 23 inimest. "Ektornet ei sõlminud selle tehinguga mitte ainult edukat kinnisvaralepingut, vaid meelitas siia lisainvesteeringuid tööstusse ja loob töökohti," kommenteeris Ektorneti juht Meelis Šokman. Loe edasi SIIT.

Maagaasi hind kukkus 10 aasta madalaimale tasemele. Maagaasi futuurid kukkusid eile New Yorgi kaubabörsil 10 aasta madalaimale tasemele, kuna soe talveilm survestab nõudlust ning hinda gaasiturul, kus praegu on niigi suur ülepakkumine. „See on klassiklaine juhtum ülepakkumisest,” ütles Daniel Yergin. Maagaasi hind kukkus eile 6,8%, lõpetades päeva 2,4880 dollaril miljoni BTU kohta (1 BTU on võrdne 26,8 kuupmeetriga). See on madalaim hind pärast 2002. aasta märtsi. „Praegune ilm on olnud soojem kui tavaliselt ning see satub kokku rekordiliste varudega,” ütles John Kilduff, Again Capitalist. Loe edasi SIIT.

Sony Ericsson teenis kahjumi. Sony Ericsson teenis neljandas kvartalis 247 miljoni eurose maksueelse kahjumi, kuna konkurents on tihe, hinnad langesid ja tehti ümberkorralduskulusid, vahendab Hugin Online. Oma osa avaldasid tulemsutele ka ebasoodne makrokeskkond ja Tai üleujutuse mõjud. Ericssoni osa Sony Ericssoni maksueelses kahjumis on 1,1 miljardit Rootsi krooni. Loe edasi SIIT.

Kodak esitas pankrotikaitse avalduse. Eastman Kodak, kes leiutas käsikaamera ning aitas esimesi fotosid jäädvustada kuult, esitas pankrotikaitse avalduse, kirjutab Reuters. 130aastase ajalooga fotopioneer, kes on püüdnud ennast kohanda tarbekaupade turul, sai Citigroupilt 950 miljoni dollari suuruse 18 kuu pikkuse laenu, et jätkata seda haru. „Terve juhtkond usub, et see on vajalik ning õige samm Kodaki jaoks,” ütles esimees ja tegevjuht Antonio M. Perez enda avalduses. Loe edasi SIIT.

Hiina tehased ei suuda Hollandi omadega võistelda. Royal Philps toob oma tootmise Hiinast tagasi koju Hollandisse, kuna kulud on samad, kuid Hiinas on pöörane tööjõu liikuvus. Royal Philips Electronicsi Hollandi linnas Drachteni tehasetöölised, kes ootasid koondamist, olid üllatunud, kui ettevõte teatas, et ettevõte toob kallimate habemeajamismasinate tootmise ära Hiinast tagasi koju Hollandisse, vahendab Bloomberg. Tehasedirektor Rob Karsmakers, kes tuli nelja aastase töö järel Aasiast tagasi, teatas, et ettevõte suurendab investeeringuid Dracheni tehasesse, kus praegu on tööl 2000 inimest. Loe edasi SIIT.

Saabi eksomanik tahab vabaneda Spykerist. Rootsi autotootja Saab eksomanik Swedish Automobiles soovib vabaneda enda omandis olevast sportautode tootjast Spyker. Swedish Automobile'i juhi Victor Mulleri kinnitusel kaalutakse mitmeid variante, muu hulgas eksklusiivseid sportautosid tootva Spykeri müüki, vahendab portaal auto24.ee väljaannet Automotive News. Loe edasi SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077