Autor: Tanel Raig • 2. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 2. jaanuari tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, ehitusuudised.ee, sekretar.ee ja toostusuudised.ee.

Ekspordile kehtestati tollis uued nõudmised. Uuest aastast käivitus ekspordi elektrooniline kontrollisüsteem, mille puhul edastatakse kõik kaubaandmed elektroonilisel teel. Kauba eksportimisel peab igal saadetisel uuest aastast olema julgeoleku kaalutlustel MRN-number (tolliviide ehk liikumise viitenumber). See tähendab, et iga saadetis, sõltumata suurusest ja väärtusest, peab olema registreeritud tollisüsteemis, teatas logistikafirma Combidek. Loe lähemalt SIIT.

Raivo Vare: Venemaa ekspordi piiramine on imelik. Transiidiekspert Raivo Vare peab poliitik Kalev Lillo üleskutset Venemaa-suunalist eksporti piirata imelikuks – on ju Eestis ekspordist sõltuv majandus, kui saaks, peaks eksportima igas maailma suunas nii palju kui jõuab.  "Ma ei oska kuidagi sellesse suhtuda, see on naljakas," kommenteeris Vare Lillo arvamust. Vare ei tahtnud spekuleerida teemal, kuidas peaks sellesse suhtuma, kui olulisel positsioonil poliitik niimoodi arvab.  "Määratakse ikka parteiliini pidi ja kui parteiliin on sellise inimese sinna määranud sellise arvamisega, ju siis seal on mingi põhjus." Loe lähemalt SIIT.

Teder: vaevalt Kalev Lillo päriselt seda arvab. Suurettevõtja Hillar Teder usub, et Tallinna Sadama nõukogusse kuuluv Kalev Lillo ei mõelnud midagi halba, öeldes, et riik ei peaks toetama eksporti Venemaale. Tederi arvates peaks Eesti riik eksportima sinna, kuhu võimalik. "Ei ole Kalev Lillo ütlemistega küll kursis. Alati võib juhtuda, et inimene ütles midagi ja temast saadi valesti aru," arutles samuti Tallinna Sadama nõukogusse kuuluv Teder. Loe lähemalt SIIT.

Hyundai ja Kia prognoosivad nõrgemat müüki. Hyundai Motor ja tema tütarfirma Kia Motors prognoosivad 2012. aastaks eelmisest aastast oluliselt väiksemat müügi kasvu, tuues põhjuseks ülemaailmse majanduse olukorra. Lõuna-Korea autotootjad ootavad, et 2012. aastal kasvab automüük 6% võrra, 7 miljoni autoni. Eelmisel aastal kasvas kahe firma ühine müük 15% võrra, vahendab BBC News. Loe lähemalt SIIT.

Chevrolet müüs USAs 4000 autot ilma piduriklotsideta. USA autofirma Chevrolet müüs klientidele üle 4000 uue Sonicu, millele oli tehases jäetud paigaldamata vähemalt üks esimene piduriklots. Kuidas selline apsakas juhtus, hoolduskutsest avalikkust informeeriv pressiteade ei selgita, kirjutas portaal auto24.ee. Kokku on probleemseid autosid USAs müüdud 4296. Kõik vigased autod on toodetud General Motorsi tehases Michiganis. Loe lähemalt SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077