Autor: Tanel Raig • 29. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-veoseleht vabastab aastas 350 000 paberdokumendi täitmisest

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu (EMPL) ja Elioni koostöös on käivitunud elektroonilise veoselehe infosüsteem, mis võimaldab ettevõtetel kasutada paberdokumentide asemel e-veoselehti. Eestis täidetakse aastas umbes 350 000 paberkandjal veoselehte.

Veoselehti täidetakse kolmes eksemplaris - puidu saatjale, vedajale ning saajale. Lisaks tuleb paberkandjal olevad andmed kolmes erinevas kohas käsitsi erinevatesse infosüsteemidesse sisestada. E-veoselehe süsteem võimaldab tulevikus vältida taolist paberite mitmekordset täitmist, mistõttu muutub koostöö kiiremaks ja väheneb võimalike sisestusvigade arv. Tänavu 4. mail liitus esimesena paberivaba metsaveo süsteemiga Riigimetsa Majandamise Keskus. Tänaseks on sõlminud lepingu e- veoselehe kasutamiseks veel 74 metsa- ja puidusektori ettevõtet. „E-veoselehe kasutuselevõtt tagab parema ülevaate puidu liikumise kohta nii metsaomaniku, transpordifirma kui ostja jaoks,“ selgitas samuti e-veoselehti kasutava Stora Enso Eesti AS metsatöö- ja logistikajuht Mait Marran. „Paraneb info liikumise kiirus metsaveol ja väheneb vigade tekke risk andmesisestusel.“

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevdirektor Ott Otsmann ütles, et paberivaba logistika mõjub kogu metsandussektorile positiivselt, sest tulevikus on võimalik kõigil osapooltel säästa otseselt nii aega kui hoida kokku kulusid. „Enamus metsavedude korraldajatest on e-veoselehe süsteemiga juba liitunud ning tegeletakse selle juurutamisega ja kasutuselevõtmisega,“ ütles Otsmann.

Elioni IT-teenuste arendusjuhi Märt Ridala sõnul on e-veoseleht terviklik IKT-teenus, mis koondab süsteemi arenduse, halduse ja klienditoe teenused. “Prognoosime, et e-veoselehtede osakaal küünib juba tuleva aasta I kvartalis 30%-ni  kogu veoselehtede üldarvust,” lisas Ridala.

E-veoselehe süsteemiga on liitunud ka kõik metsandussektori tööga seotud riigiasutused – nii Keskkonnainspektsioon, Maksu- ja Tolliamet kui ka Politsei- ja Piirivalveamet, kelle ülesandeks on metsamaterjali ostu-müügiga seotud tehingute jälgimine.

E-veoselehe projektiga alustati EMPL-i eestvedamisel 2008. aasta sügisel. Projekti kogumaksumus ulatus 224 000 euroni. 170 000 euro ulatuses rahastati projekti Euroopa Regionaalarengu Fondist Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse kaudu, ülejäänud oli ettevõtete ja RMK omafinantseering. Süsteemi arendab ja haldab Elion.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077