Autor: Tanel Raig • 8. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metallide tehnoloogia professor valiti Teaduste Akadeemia akadeemikuks

Eesti Teaduste Akadeemia üldkogu valis eile akadeemikuks Tallinna Tehnikaülikooli metallide tehnoloogia professori Jakob Kübarsepa.

Jakob Kübarsepp valiti akadeemikuks materjalitehnika alal. Kübarsepa uurimisvaldkondadeks on pulbermetallurgia ja peamiselt keraamilis-metalsed kulumiskindlad komposiidid, samuti materjalide kulumine. Tal on kaks doktorikraadi: 1980. aastal kaitstud kraad Moskva Keemilise Peentehnoloogia Instituudis ning 1992. aastal Tallinna Tehnikaülikoolis.

Praegu juhendab Kübarsepp kahte doktoranti, tema juhendamisel on kaitstud viis doktorikraadi ja üheksa teadusmagistri kraadi.

Jakob Kübarsepp on avaldanud üle 200 teaduspublikatsiooni ja tal on kaheksa autoritunnistust.

Aastail 2001-2011 oli Jakob Kübarsepp TTÜ õppeprorektor ja enne seda mehaanikateaduskonna dekaan (1994-2000). Jakob Kübarsepp on Eesti teaduspreemia saanud kahel korral, aastatel 1985 ja 2005.

Lisaks Kübarsepale valiti TTÜst Teaduste Akadeemia akadeemikuks ka TTÜ orgaanilise keemia professor Margus Lopp. Uued akadeemikud valiti ka täppisteaduste, arstiteaduse, biosüstemaatika ja ökoloogia, keeleteaduse ning muusika alal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077