Autor: Tanel Raig • 7. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS peab keskenduma mikroettevõtete toetamisele

Riigikogu majanduskomisjoni eilsel kohtumisel Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhtkonnaga leidis komisjoni esimees Arto Aas, et suur potentsiaal peitub mikroettevõtete ekspordioskuste tõstmises.

Aasa sõnul on EASi toetustel olnud suurepärane mõju ettevõtete ekspordivõimekuse tõstmisele. Uuringud näitavad tema kinnitusel, et aastatel 2005-2009 tõusis toetatud ettevõtete ekspordimüügitulu üle 70%. „Ainuüksi 2011. aastal oli EASi eelarve 200 miljonit eurot, mis suunati otseselt Eesti majanduse arendamisse,“ märkis Aas.

„Arvestades, et valdav enamus Eesti firmadest on mikroettevõtted, kus kuni üheksa töötajat, peitub nende ettevõtete ekspordioskuste tõstmises tohutu kasvupotentsiaal, mis toetab nii majandusarengut kui tööhõivet,“ avaldas Aas. Tema sõnul ei vaja sellised mikroettevõtted tihti isegi niivõrd rahalist tuge, kuivõrd praktilist nõustamist ja mentorlust kogemustega ettevõtjate poolt. Sellist koolitust ja ärivõrgustiku teenust saabki EAS pakkuda, kinnitas Aas.

Nii parlamendi majanduskomisjoni liikmed kui EASi juhtkond leidsid, et kasvuettevõtete toetamiseks tuleb lihtsustuda rahastamistaotluste käsitlemise bürokraatiat. „EASi senine edukus väärtuslike projektide toetamisel tõestab, et nad väärivad rohkem iseseisvat otsustusõigust ja paindlikkust valikute tegemisel,“ ütles Aas.

Aas märkis, et 2014. aastal avaneb koos Euroopa Liidu finantsraamistikuga ka EASi uus tegevusprogramm ja rahastamine. „Uue perioodi strateegiliste eesmärkide seadmine algab juba 2012. aastal, mil tuleb paika panna Eesti riigi ja ettevõtjate prioriteedid ettevõtluse arendamisel,“ lausus Aas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077