Autor: Tanel Raig • 5. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhan Parts annab aru uute põlevkivielektrijaamade rahastamisest

Majandus ja kommunikatsiooniminister Juhan Part peab täna Riigikogus vastama sotsiaaldemokraatide arupärimisele, kuidas kavatsetakse finantseerida Eesti Energia põlevkivielektrijaama uute plokkide ehitust.

Eesti Energia kahe uue põlevkivielektrijaama uue ploki ehitamise maksumuse eeldatav investeering on ligi miljard eurot. Kui esialgselt taotles majandus- ja komunikatsiooniministeerium (MKM) Euroopa Komisjonilt luba anda põlevkivielektrijaama ehituseks riigiabi kuni 953 miljonit eurot, siis tänavu juunis MKM loobus riigiabi taotlusest, kuna selgus, et Euroopa Komisjon ei pruugi selleks luba anda.

Uue lahendusena otsustas riik põlevkiviplokkide ehitamist toetada elektritootjatele tasuta jagatavate nn kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguste, ehk CO2 kvoodi kaudu. Tasuta CO2 kvoot jätaks Eesti Energiale alles raha, mis muidu oleks tulnud kulutada oksjonilt kvoodi ostmiseks. Sotsiaaldemokraatide sõnul on see aga sisuliselt ikkagi riigi toetus, milleks ei pruugita Euroopast luba anda, kuna see läheb vastuollu ELi riigiabi reeglitega. Otsuse teeb Euroopa Komisjon kõige varem 2012 aasta kevadel.

Kuna Euroopa Komisjoni otsust veel ei ole, siis ei ole riigil praeguseni selge, millistest allikatest uue põlevkivielektrijaama ehitust rahastatakse ja kui palju kallineb seeläbi elektrihind tarbijatele, ütlevad sotsiaaldemokraadid oma arupärimises ning nendivad, et vaatamata sellele on Eesti Energia vaitsuse heakskiidul alustanud uue põlevkivijaama ehitust.

Majandus- ja kommunikatsiooniministrile Juhan partsile esitatakse vastamiseks kolm küsimust:

1. Milliseks kujuneb kahe 300 MW põlevkivielektrijaama ploki ehitamise projekt kui Euroop Komisjon ei luba anda Eesti Energiale tasuta CO2 kvooti? Kuidas õnnestub sel juhul äriplaani täitmine?

2. Eesti Energia nõukogu esimehe Jüri Käo sõnutsi on Juhan Parts andnud ettevõtele lubaduse toetada ettevõet juhu, kui Euroopa Komisjon ei luba anda Eesti Energiale tasuta CO2 kvooti ning ettevõtte muud investeeringud elektrijaama ehituse tõttu ei kannata. Millistest allikatest kavatseb Vabariigi Valitsus puuduolevad 953 miljonit eurot Eesti Energiale leida?

3. Milliseks kujuneb ilma riigiabita uutes põlevkiviplokides toodetava energia hind? On seda vaba energiaturu tingimustes võimalik kasumlikult müüa?

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077