Autor: Anu Jõgi • 7. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB Grupp tahab kasvada turgudest kiiremini

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontsern ABB kavatseb 2011.–2015. aastal kasvada oma turgudest kiiremini ja keskenduda sektoritele, kus ettevõtte kombineeritud energeetika- ja automaatikaportfell annab konkurentsieelise.

Samuti kavatseb ABB suurendada nii tärkavate kui ka vanade majanduste turgude hõlvamist ning reageerida paremini klientide muutuvatele vajadustele ja makromajanduse trendidele, teatas ettevõte.

„Viimase viie aasta jooksul oleme tegutsenud võimekalt ning näidanud tugevaid tulemusi vaatamata sellele, et pidime üle elama ajaloolise majanduslanguse,“ sõnas ABB tegevjuht Joe Hogan. „ABB vastupidavus näitab meie head positsiooni turgudel, mis alluvad olulistele globaalsetele kasvutrendidele, nagu näiteks energia- ja ressursitõhusus, aga samuti vajadust energeetika infrastruktuuride järele ning kiiret kasvu tärkava majandusega riikides.“

„Kõik loetletu annab meile enesekindlust jääda eesmärkides ambitsioonikaks,“ lisas Hogan. „Kavatseme kasvada oma turgudest ja globaalsest SKTst kiiremini ning seada sihiks suurema kasumlikkuse ja kasumi aktsia kohta. Sama tähtis eesmärk on ka usaldusväärsete väljamaksete tagamine meie aktsionäridele. Samal ajal tegeleme ettevaatlikult edasi ühinemiste ja omandamiste võimalustega, kasutades oma esmaklassilist finantspositsiooni, et pikas perspektiivis tagada aktsiate väärtuse järjepidev kasv.“

Perioodiks 2011–2015 ootab ABB olemasolevate äriüksuste tulude kaalutud keskmiseks aastaseks kasvumääraks 7–10%, samas kui globaalse SKT aastakasvuks prognoositakse 3–4% ja üldiseks turu kasvuks 5–6%.

Perioodil läbi viidavad omandamised – mille suurus ja ajastus sõltub turuolukorrast – võivad olemasolevate äriüksuste eesmärgiks võetud kasvutempole potentsiaalselt lisada veel 3–4 protsendipunkti.

Tehnoloogia ning teadus- ja arendustegevus jäävad ABB pikaajalises strateegias kesksele kohale ning perioodiks 2011–2015 oodatakse, et teadus- ja arendustegevusse tehtavate investeeringute kasv ületab tulude kasvu.

ABB avaldas ka oma viie divisjoni tulude kasvu ja tegevuskasumi (EBITDA) marginaali eesmärgid, millest võib näha ettevõtte ambitsiooni saavutada oma peamistest turgudest kiirem kasv ning säilitada või suurendada kasumlikkust äriüksuste lõikes.

 

Lähituleviku osas kinnitas ABB kolmanda kvartali lõpus esitatud väljavaadet. Majanduslik ja poliitiline ebakindlus muudab prognoosimise keeruliseks. Kolmanda kvartali aeglasem tellimuste kasv ettevõtte lühikese tsükliga ärivaldkondades peegeldab SKT langust enamikus regioonides. Seda arvesse võttes ootab ABB, et lühikese tsükliga valdkondade tellimuste kasv jääb kuni makromajandusliku kindluse tõusuni 2011. aasta kolmanda kvartali taseme lähedale.

Samas on ka lühiajalisi positiivseid mõjutajaid. Hiinas, Indias ja ülejäänud Aasias jätkub kiire kasv. Nõudlus on endiselt suur sellistes valdkondades nagu teenindus, keskpinge- ja jaotusseadmed, elektrivõrgu haldamine ja elektritootmise lahendused, nafta ja gaas, jõuelektroonika, robotid, kaitselülitid ning lülitid. 2011. aasta alguses omandatud tööstusmootorite tootja Baldor näitab samuti häid tulemusi. ABB tellimuste portfell on jätkuvalt heaks puhvriks lähituleviku languse vastu ning järgmise 12 kuu jooksul täidetavate suurprojektide arv ja suurus püsib rekordtaseme lähedal, seda eriti kõrgepinge alalisvoolu ning nafta ja gaasi tootmisetapi lahenduste vallas.

ABB kontsern annab tööd ligi 130 000-le inimesele sajas riigis. Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077