Autor: Ain Alvela • 30. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arengufond käivitab energia- ja rohemajanduse seiresuuna

Eesti Arengufond käivitab  2011. aasta lõpus energia- ja rohemajanduse seiresuuna, mis tähendab rohemajanduse ajutrusti loomist, mis pakub koostööplatvormi avaliku ja erasektori, teadus- ja haridussektori ning kodanikuühiskonna kohtumiseks.

Arengufondi roll on selle juures osapoolte varustamine asjakohase teadmisega, rohemajanduse tulevikutrendide jälgimine, Eesti jaoks fookusvaldkondade väljaselgitamine, sünergiate loomine erinevate teemade vahel ning ühise riikliku rohevisiooni kujundamine.

Eesti jaoks perspektiivsemates rohemajanduse valdkondades arengute eestvedamiseks ja positiivsete muutuste esilekutsumiseks käivitatakse era- ja avaliku sektori koostöös rohemajanduse kasvuprogramm.

Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna sõnul on rohemajandus laiem valdkond, kui Eestis seda täna käsitletakse. Meie majandus saab ja peab sellest kasvavast turust rohkem kasu lõikama – sinna uusi tehnoloogiaid, tooteid ja teenuseid arendama.

“Pelgalt rohelistest kohustustest peaks saama Eesti majanduse võimalus. Rohemajandus peidab endas rohkelt uusi ärivõimalusi ja töökohti nii töötlevas tööstuses kui ka teenusemajanduses, nii ekspordile kui ka siseturule suunatud tööhõive mahukates sektorites,” lisas Pärna.

Arengufondi jaoks ei ole energia- ja rohemajanduse teema näol tegemist päris uue valdkonnaga. Nii on näiteks Arengufondi investeeringute portfellis cleantech ettevõtted Goliath Wind, MyWind ja BiotaP. Arenguseire on varasemalt koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga kaardistatud Eesti puhaste tehnoloogiate arendajad. Samuti juhtis fondi töötleva tööstuse tulevikuseire “Tööstusvedurid 2018” tähelepanu rohemajandusele kui paljudele sektoritele kasvuvõimalusi pakkuvale ärialale.

Arengufondi energia- ja rohemajanduse suunda asub vedama energeetika- ja ettevõtluspoliitika ning majandusanalüüsi kogemusega Lauri Tammiste. Tammiste töötas viimati Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis energeetika osakonna juhatajana, vastutades energia- ja energiasäästu poliitika väljatöötamise, rakendamise ja sellealase rahvusvahelise koostöö eest.

Rohemajanduse meeskonnas asub eksperdina tööle Eestisse naasev Madis Org, kes toob meeskonda tugeva ja rahvusvahelise insener-tehnilise teadmise. Org on õppinud Toronto Ülikoolis ja Šveitsi Tehnoloogia Instituudis (ETH Zürich) ning omab rahvusvahelist töökogemust energeetika, energiasäästu ja transpordi valdkonnas.

Koostöös Fontesega läbi viidud personalikonkursil osales 47 inimest. Kandidaatide hulgast valiti välja kaks teineteist täiendava taustaga eksperti.

“Oleme mehitanud heade eeldustega tandemi. Järgmine samm on selle tuumiku ümber üles ehitada kohalikest ja rahvusvahelistest ekspertidest ning partneritest võrgustik. Seega ongi meeskonna esmaseks ülesandeks kaardistada Eesti energia- ja rohemajandusega seotud olulisemate arvamusliidrite ja organisatsioonide arusaam valdkonna suurematest väljakutsetest, lahenduskäikudest ning tulevikuplaanidest,” sõnas Pärna.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077