Autor: Kristo Kiviorg • 20. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Surmasuus vaevelnu tõusis edukaimaks metallitööstuseks

Tänavuse Äripäeva masina- ja metallitööstuse edetabeli võitja on AS Hekotek, kes pärast ülirasket 2009. aastat kasvas eelmisel aastal kiiresti.

"Põhjus, miks me 2010. aastal nõnda esile kerkisime, peitub kehvas võrdlusbaasis. 2009. aastal vähenes meie käive neli korda ja koondasime pooled oma töötajaist - sajast inimesest jäi alles viiskümmend," kommenteeris paari aasta tagust ehmatavat olukorda ettevõtte tegevjuht Heiki Einpaul.

Nüüdseks on olukord sedavõrd paremaks läinud, et töötajate arv hakkab tasapisi jõudma tagasi 2009. aastale eelnenud ajale ning firma on alustanud tootmise laiendamist.

"Õnneks on inimesed olnud mõistvad, koondamine aitas meil ellu jääda. Keegi pikka viha pole pidanud, kusjuures praeguseks on suur osa koondatuid tööl tagasi. Oleme neile väga tänulikud, et neil on meie ettevõttesse endiselt usku," ütles tegevjuht.

Peamist kasvupotentsiaali näeb Einpaul bioenergeetikavaldkonnas (graanulitehaste rajamine) ning turuna on kõige ahvatlevam Venemaa, kust Hekoteki peamine käive tulebki.

Kasv tuleb uutelt aladelt. "Puidutööstustele seadmete valmistamisel me selleks aastaks kasvu ei prognoosi, küll aga on huvitav bioneregeetikavaldkonnas toimuv," märkis Einpaul.

"Venemaal oleme püsti pannud viis katlamaja ja tundub, et tööd tuleb lähiajal juurde. Venemaa turule tehtavate tööde osa meie käibest on 65-70 protsenti, ülejäänud osa hõlmavad Balti riigid ja veidi ka Lääne-Euroopa," lisas ta.

Kõige rohkem valmistab tegevjuhile muret Venemaa piiriületussüsteem, mis tema hinnangul on absoluutselt ametnike-, mitte aga ettevõtjatekeskne.

"Sõpru saab valida, naabreid paraku mitte, nendega tuleb hästi läbi saada. Mõni Eesti poliitik ei saa sellest ilmselgelt aru," sõnas Heiki Einpaul lõpetuseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077